Washington odobrio udare na iranske ciljeve u Iraku i Siriji, čeka se lijepo vrijeme za početak napada

Američki zapovjednici žele imati bolju vidljivost kako bi se smanjilo rizik od pogađanja civila

An F/A-18 fighter jet takes off from the deck of the USS Carl Vinson aircraft carrier during a three-day maritime exercise between the US and Japan in the Philippine Sea on January 31, 2024. (Photo by Richard A. Brooks / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Richard A. Brooks has been modified in AFP systems in the following manner: clarifying to remove reference to Okinawa and Taiwan. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
FOTO: AFP

Washington je odobrio planove za niz napada na iranske ciljeve u Siriji i Iraku, doznaje CBS News. Udari bi trebali trajati nekoliko dana, a njihov početak ponajviše ovisi o vremenskim prilikama. Odluka je donesena nakon što su u napadu dronom prošlog vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu, nedaleko od sirijske granice.

SAD je za taj napad okrivio lokalne militante koje podržava Iran. Iran je zanijekao bilo kakvu ulogu u napadu u kojem je ozlijeđen još 41 američki vojnik, ali obavještajne službe SAD-a vjeruju da je bespilotna letjelica kojom je izveden napad proizvedena u toj zemlji. Štoviše, uvjereni su kako se radi o dronu vrlo nalik na one koje Iran prodaje Rusiji.

Neće biti napada unutar Irana

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak, američki ministar obrane Lloyd Austin reagirao je na kritike prema kojima vojni odgovor na napad već previše kasni: “Odgovorit ćemo gdje želimo, kada odlučimo i kako odlučimo. Postoje načini kako ovo riješiti a da ne izmakne kontroli. To je bio naš fokus cijelo vrijeme”, objasnio je Austin.

Dužnosnici koji su razgovarali s CBS Newsom nisu znali kada će udari početi. Rekli su da bi ih američka vojska mogla izvesti po lošem vremenu, ali da bi zapovjednici radije imali bolju vidljivost, kako bi se smanjilo rizik od nenamjernog pogađanja civila. Čini se da planovi ne uključuju udare na mete unutar iranskih nacionalnih granica, samo na militante povezane s Iranom koji djeluju u Siriji i Iraku.

Teheran je zabrinut

Čak i ako je tako, Amerikancima sigurno neće nedostajati meta: čak nekoliko skupina koje podupire Iran sve aktivnije napada ciljeve povezane sa SAD-om i Izraelom. Najveći problem su Hutiji, saveznici Irana u Jemenu, koji napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, što ozbiljno ugrožava zapadna gospodarstva.

Američki dužnosnici rekli su za CNN ovaj tjedan kako uočavaju znakove da iranska vlada postaje sve zabrinutija zbog postupaka Hutija i drugih svojih saveznika u regiji, koje su od listopada pokušali napasti američke snage u više od 160 navrata. Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je u četvrtak izvijestio da je Iran povukao visoke dužnosnike iz Sirije, nakon niza izraelskih zračnih udara na tu zemlju.