WHO o granatiranoj bolnici u Gazi: 'Ovo je zona smrti, situacija je očajna, bebe u kritičnom stanju...'

Tim pod vodstvom WHO-a mogao je provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga

EDITORS NOTE: Graphic content / Patients receive treatment at Al-Shifa hospital in Gaza City on November 10, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. Heavy fighting was raging near Al-Shifa hospital, with Israel saying it had killed dozens of militants and destroyed tunnels that are key to Hamas's capacity to fight. Israel launched an offensive in Gaza after Hamas fighters poured across the heavily militarised border on October 7, killing 1,400 people, mostly civilians, and taking around 240 hostages. (Photo by AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo  has been modified in AFP systems in the following manner: [Removing Byline]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
FOTO: AFP

Humanitarni tim za procjenu posjetio je bolnicu Al Shifa u sjevernoj Gazi i vidio znakove granatiranja i pucnjave u onome što je opisano kao “zona smrti”, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tim pod vodstvom WHO-a, koji je uključivao stručnjake za javno zdravstvo, logističare i sigurnosno osoblje iz raznih odjela UN-a, mogao je u subotu provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga, stoji u priopćenju WHO-a.

Tim je opisao bolnicu kao “zonu smrti” i rekao da je situacija “očajna”, s tim da bolnica u osnovi ne funkcionira kao medicinska ustanova zbog nedostatka čiste vode, goriva, lijekova i drugih potrepština.

Bebe u kritičnom stanju

“Znaci granatiranja i pucnjave bili su očiti. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi”, priopćio je WHO.

Hodnici i bolnički krug bili su puni medicinskog i krutog otpada, a pacijenti i zdravstveno osoblje izrazili su strah za svoje zdravlje i sigurnost, navodi se.

U Al Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju, izvijestio je WHO.

“Svjetska zdravstvena organizacija i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih obitelji”, rečeno je.

Dodatne misije za transport pacijenata

“Tijekom sljedeća 24 do 72 sata, čekajući jamstva sigurnog prolaza od strana u sukobu, dogovaraju se dodatne misije za hitan transport pacijenata” u druge bolnice na jugu Gaze.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izjavu WHO-a ili posjet. Preostalih 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al Shife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, priopćio je WHO.

Izraelske snage zauzele su Al Shifu u svojoj ofenzivi na sjeveru Gaze prošlog tjedna, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar.

Dokazi o postojanju baze?

Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al Shife kaže da Izrael nije dokazao ništa takvo.

Posjet je bio usklađen s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO.

WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje.