Xi i Biden razgovarali telefonski: 'Cilj je kontrola napetosti između dvije supersile'

'Intenzivna konkurencija zahtjeva intenzivnu diplomaciju kako bi se kontrolirale napetosti'

(FILES) US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. President Joe Biden and Xi Jinping spoke on the phone on April 2, 2024. in a new bid to manage tensions between the United States and China, with top US officials to head shortly to Beijing, officials said. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
FOTO: AFP

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden vodili su u srijedu telefonski razgovor koji je Bijela kuća opisala kao namjeru dvojice čelnika da “kontroliraju napetosti” između dvije supersile.

Bijela kuća objavila je u priopćenju da je Biden u razgovoru sa Xijem pozvao na “mir i stabilnost” oko Tajvana, koji se sprema postaviti novog predsjednika. Američki predsjednik također je pozvao na poštivanje “prava i slobode plovidbe u Južnom kineskom moru”.

Bio je to prvi telefonski razgovor dvojice predsjednika od srpnja 2022. Kineski su mediji izvijestili da je Xi rekao američkom predsjedniku da pitanje Tajvana predstavlja “crvenu liniju koja se ne smije prijeći”.

‘SAD će nastaviti poduzimati potrebne akcije’

Biden je također, kaže se u priopćenju Bijele kuće, izrazio zabrinutost oko kineskih “nepoštenih trgovinskih praksi i netržišnih ekonomskih praksi”.

Naglasio je da će “SAD nastaviti poduzimati potrebne akcije kako bi spriječilo da se napredne američke tehnologije koriste za potkopavanje naše nacionalne sigurnosti, bez nepotrebnog ograničavanja trgovine i ulaganja”.

Kineski su mediji objavili da je Xi kazao da Peking neće stajati “prekriženih ruku” ako Washington nastavi gušiti “kineski visokotehnološki razvoj”. Xi je, po njima, rekao da su “Sjedinjene Države pokrenule nemilosrdan niz mjera za suzbijanje kineskog gospodarstva, trgovine, znanosti i tehnologije, a popis sankcija protiv kineskih tvrtki raste.”

Ministrica financija uskoro putuje u Kinu

Američka ministrica financija Janet Yellen će za nekoliko dana otputovati u Kinu, a za nekoliko tjedana u Pekingu će boraviti i državni tajnik Antony Blinken kako bi se dijalog između dviju strana nastavio, potvrdio je izvor u Bijeloj kući.

Prema izvoru iz Bijele kuće, telefonski razgovor dvojice čelnika je bio prilika za ocjenu napretka od njihovog susreta u studenome, na samitu u Woodsideu u Kaliforniji, kada su Xi i Biden dogovorili suradnju na više područja, od borbe protiv narkotika do umjetne inteligencije i uspostave dijaloga između svojih oružanih snaga.

“Intenzivna konkurencija zahtjeva intenzivnu diplomaciju kako bi se kontrolirale napetosti, razgovaralo o zabludama i pogrešnim tumačenjima te izbjegao neželjen sukob”, rekao je američki dužnosnik. SAD je, dodao je, “prilično zabrinut” zbog ekonomske potpore koju Kina pruža Rusiji.