YouTuber namjerno srušio avion kako bi skupio hrpu klikova. Ometao je istragu incidenta pa sad mora u zatvor

Iskusni pilot je zataškao dokaze izrezivanjem i bacanjem olupine na otpad

FOTO: Screenshot/YouTube (TrevorJacob)

Tridesetogodišnji Trevor Daniel Jacob, iskusni pilot, padobranac i influencer osuđen je na šest mjeseci saveznog zatvora jer je ometao istragu o insceniranom padu zrakoplova uništavanjem njegove olupine. Jacob se izjasnio krivim u lipnju po jednoj točki optužnice – za uništavanje i prikrivanje s namjerom ometanja federalne istrage.

Video naziva “Slupao sam svoj zrakoplov” objavljen je u prosincu 2021. godine, a u njemu se prikazuje navodni kvar motora malog zrakoplova iznad nacionalne šume Los Padres u planinama u okrugu Santa Barbara. Nakon što je motor navodno doživio kvar, Jacob je iskočio iz zrakoplova, držeći selfie stick u ruci i snimajući svoj skok. Skok, kao i pad zrakoplova, snimljen je kamerama postavljenim na krilu i repu zrakoplova, te kamerom koju je nosio. Nakon što je doskočio, Jacob se pješice zaputio prema olupini, kako bi uzeo kamere i video snimke s nje.

Helikopterom pokupili olupinu, izrezali je i bacili u smeće

Prema sporazumu o priznanju krivnje, Jacob je imao ugovor o sponzorstvu za reklamiranje proizvoda jedne tvrtke u videu. Priznao je i da nikada nije namjeravao završiti let 24. studenog 2021., piše Guardian.

Ministarstvo pravosuđa je reklo da je Jacob kasnije obavijestio savezne istražitelje o nesreći, te da mu je rečeno da je on odgovoran za očuvanje olupine. Isprva je pristao podijeliti njezinu lokaciju, a zatim je lagao da je ipak ne zna.

Potom su Jacob i njegov prijatelj 10. prosinca 2021. odletjeli do mjesta nesreće helikopterom, kojim su podigli olupinu i prebacili je u prikolicu pričvršćenu za njegov kamionet, prema potpisanom sporazumu o priznanju krivnje. Avion je kasnije izrezan, a dijelovi su odvezeni na otpad. Jacobu je Federalna uprava za zrakoplovstvo oduzela pilotsku dozvolu 2022. godine, no u nedavno objavljenom videu influencer tvrdi da ju je ponovno dobio.