Za 3. maj zainteresirano šest kupaca, među njima danski mega brodograditelj i visokotehnološki startup

Jedan od uvjeta za kupnju je nastavak brodograđevne djelatnosti na tom području

21.01.2009., Rijeka - Brodogradiliste 3. Maj u Rijeci.rPhoto: pero lovrovic/Vecernji list
FOTO: pero lovrovic/Vecernji list

Novi list piše kako je šest potencijalnih ponuditelja zainteresirano za kupnju tvrtke 3. maj Rijeka 1905, tvrtke kćeri brodogradilišta 3. maj. Potvrdio je to predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić, koji zasad ne otkriva o kojim je potencijalnim ponuditeljima riječ.

Prema neslužbenim informacijama Novog lista, među ponuditeljima je Kongsberg grupa, čiji predstavnici već duže vrijeme vode razgovore s hrvatskom Vladom i Ministarstvom obrane oko moguće suradnje na programu gradnje višenamjenskih vojnih brodova koji bi se gradili u domaćim brodogradilištima.

Ta je internacionalna grupacija lani ostvarila prihode od gotovo 3,5 milijarde eura, piše Novi list. Inače, ta norveška grupa je već uspješno surađivala s Đurom Đakovićem kao i šibenskim brodogradilištem Iskra.

Zainteresirana i talijanska Palumbo grupa

Među ponuditeljima je, neslužbeno doznaje Novi list, i talijanska Palumbo grupa koja operira sa sedam brodogradilišta na Mediteranu, u Hrvatskoj najpoznatija kao vlasnik remontnog brodogradilišta Viktor Lenac.

Interes za kupnju 100-postotnog udjela u trećemajskoj tvrtki kćeri stigao je i od Hrvatsko-slovačke gospodarske komore, organizacije čija je glavna misija pružanje usluga i informacija za članove koji se bave gospodarskom razmjenom ili ulaganjima u Hrvatskoj ili Slovačkoj.

Tu je i tvrtka Veer Corporation, iza koje stoji Kanađanka Danielle Doggett, osnivačica i izvršna direktorica dviju startup brodarskih kompanija s nultom emisijom, Sailcargo Inc. i Veer Corporation, čiji je cilj izgraditi prvu oceansku flotu sto posto “čistih” brodova za prijevoz kontejnera.

Nastavak brodograđevne djelatnosti je uvjet

Novi list piše da iskaz interesa stiže i od rumunjskog poduzetnika Gabriela Comanescua, vlasnika i direktora kompanije Grup Servicii Petroliere (GSP). Ovaj se Rumunj isticao kao potencijalni kupac Uljanika 1856, no od te akvizicije naposljetku nije bilo ništa.

Prema dostupnim informacijama, uz Kongsberg, još je jedan iskaz interesa za kupnju stigao iz Norveške, a navodno se radi o dvama brodogradilištima. Nakon dostave iskaza interesa, potencijalni ulagači do 30. travnja moći će pregledati dokumentaciju vezanu uz 3. maj 1905.

Javni poziv je objavljen prije mjesec dana. Uprava 3. maja je pozvala ulagače na iskazivanje interesa za kupnju 100-postotnog udjela u tvrtki-kćeri, no sami uvjeti i cijena nisu naznačeni u javnom pozivu. Međutim, kako je ranije rekao direktor 3. maja, uvjet je nastavak brodograđevne djelatnosti na tom području.