Za Hrvate izvan RH država daje 880 tisuća eura. Kažu da su nam oni 'veliki demografski potencijal'

Odluku o dodjeli sredstava objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Za posebne programe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2023., dodijeljeno je 880.000 eura (6.630.360,00 kuna), priopćeno je u petak iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, te istaknuto da su Hrvati izvan Hrvatske veliki demografski potencijal.

Odluka o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske za 2023. objavljena je danas, na prijedlog Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Program je osmišljen i pokrenut s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva.

Za sve hrvatske zajednice u svijetu

Namijenjen je svim hrvatskim zajednicama u svijetu – Hrvatima u Bosni i Hercegovini, hrvatskoj manjini i hrvatskom iseljeništvu, najugroženijim hrvatskim pojedincima u inozemstvu koji se nalaze u iznimno teškim životnim okolnostima kao i ugroženim pojedincima – povratnicima/useljenicima iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore.

Hrvati izvan Republike Hrvatske predstavljaju veliki demografski potencijal na mnogo načina – od jačanja suradnje i jačanja položaja Hrvata izvan RH, partnerske suradnje putem programa i projekata, razmjene iskustava, ideja i inicijativa, veće uključenosti iseljenika u razvoju Hrvatske, do povratka hrvatskog iseljeništva i njihovih potomaka u Hrvatsku.

Navedena Odluka dostupna je na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, https://hrvatiizvanrh.gov.hr/vijesti/odluka-o-dodjeli-financijske-potpore-za-posebne-potrebe-i-projekte-od-interesa-za-hrvate-izvan-republike-hrvatske-za-2023-godinu-6343/6343 , navedeno je u priopćenju.