Za rektora moćnog reda Opus Dei postavljen skromni svećenik. Vodstvo se pobunilo: 'Gazi nas papinska čizma'

Svetište koje je utemeljio član Opus Deia ima golemu vjersku i gospodarsku važnost za tu organizaciju

Pope Francis listens to Italian bishop Guido Marini during the Holy Rosary prayer with sick young people at the Chapel of Apparitions in the Sanctuary of Our Lady of Fatima, in Fatima, on August 5, 2023. Around one million pilgrims from all over the world will attend the World Youth Day, the largest Catholic gathering in the world, created in 1986 by John Paul II. (Photo by Patricia DE MELO MOREIRA / AFP)
FOTO: AFP

U marijanskom svetištu Torreciudad, smještenom u pitoresknim brdima Aragona u Španjolskoj, u posljednje vrijeme odvija se borba za moć u koju su uključeni papa Franjo i Opus Dei, jedna od najmoćnijih, ali i najkontroverznijih katoličkih organizacija.

Sve je počelo kada je biskup Angel Perez objavio da s pozicije rektora Torreciudada smjenjuje Angela Lasherasa iz redova Opus Deia, te da će ga po prvi puta naslijediti član koji ne pripada toj organizaciji, svećenik Jose Mairal.

To je razbjesnilo članove Opus Deia, koji su tumačili kako ih tim potezom “ugnjetava papinska čizma”. Za njih je to bio samo jedan u nizu papinih “udaraca”, koji ih svojim potezima već neko vrijeme “degradira”.

Vodstvo nezadovoljno

“Svi se pitamo što smo napravili da nas se ovako tretira”, kazao je jedan visokopozicionirani član Opus Deia, prenosi The Times. Ljuti su, kazao je, jer je svetište stavljeno pod okrilje “skromnog župnika iz nevažne biskupije”.

Širi krug pripadnika te ultrakonzervativne skupine nije imalo reakciju na smjenu, a time su, piše The Times, potvrdili lojalnost papi. No, vodstvo Opus Deia je drugačijeg stava. Smatraju kako je odluka donesena jednostrano.

Izrazili su protivljenje ustvrdivši da “nije na biskupu da imenuje novog rektora”, budući da se radi o svetištu koje im pripada. O svemu se oglasio i Perez koji je objavio priopćenje s ciljem da se “riješe prijepori i otklone netočne informacije”.

‘Nisu surađivali’

U obrazloženju svoje odluke naveo je da su dvije strane prije dvije godine započele proces “prilagodbe pravnog režima svetišta prema trenutnim potrebama”, te da Opus Dei “nije u potpunosti surađivao” i ispunjavao njegove zahtjeve. Iz organizacije su uzvratili tvrdnjom da svetište pripada njima, te da su se pokušali dogovoriti s biskupom, ali da je proces bio prožet raznim problemima.

Lasheras je u petak trebao ponovno zasjesti na poziciju rektora, no to se zbog Perezovog poteza nije dogodilo, pa su između dvije strane nastavljeni pregovori. Biskup je potom izdao novo priopćenje u kojem je naveo da njegovo imenovanje svećenika Mairala za rektora “ne implicira miješanje u unutarnje, ekonomsko ili civilno upravljanje Torreciudadom”.

Eskalacija u odnosima

Svetište koje je utemeljio član Opus Deia ima golemu vjersku i gospodarsku važnost za tu organizaciju. Kroz njega je do sada prošlo više od deset milijuna hodočasnika, a prošle godine Torreciudad je ostvario prihod veći od 1,2 milijuna eura.

Do eskalacije u odnosima između Opus Deia i Crkve došlo je 8. kolovoza, nakon što je papa Franjo u apostolskom pismu u obliku motu proprija, dokumenta koji čelnik Katoličke crkve donosi na vlastitu inicijativu, promijenio kanonsko pravo vezano s upravljanjem Opus Deiem i svim budućim prelaturama.

Nadzor Opus Deia

Opus Dei je bila jedina osobna prelatura u Katoličkoj crkvi, a u promjenama se navodi da statute koji uređuju tu organizaciju može “odobriti ili izdati Sveta stolica”.

Promjene se ujedno nadovezuju na prethodni papin dekret o nadzoru Opus Deia od prošle godine, kada je u motu propriju naglasio “potrebu da upravljanje” tom organizacijom “bude temeljeno više na karizmi, nego na hijerarhijskoj vlasti”.

Istim dekretom utvrđeno je da prelat (voditelj) organizacije ne smije biti promaknut u biskupa dok je na njezinu čelu, niti se na poziciju prelata smije imenovati postojećeg biskupa. Voditelj organizacije treba biti svećenik iz redova Opus Deia, te imati rang prelata i biti nazvan monsinjorom. Tim potezima papa je dodatno smanjio status organizacije i oslabio njen odnos sa sljedbenicima.

Utjecaj u politici

Utjecaj Opus Deia u Španjolskoj posljednjih je godina oslabio, no oni i dalje predstavljaju prilično moćnu silu u toj zemlji. Posjeduju veliki broj škola i fakulteta, uključujući i prestižno Sveučilište Navarra te poslovnu školu IESE.

Osim toga, utjecaj imaju u pravosuđu, ekonomiji, oružanim snagama, te političkim strankama iz desnoga spektra, poput Narodne stranke. Liberalni katolici optužuju skupinu, koja ima 85.000 članova, da je elitistička i da pokušava “stvoriti crkvu unutar Crkve”.

Neki kritičari kažu da je Josemaría Escrivá, utemeljitelj organizacije, bio opsjednut sobom, snob, nacistički apologet i Francova marioneta. Escrivá je kanoniziran 2002. Iako je Opus Dei nekoć smatran tajnovitom organizacijom, u najnovije je vrijeme postao donekle transparentniji te je okončao neke od svojih bivših ultrakonzervativnih praksi.