Zadarsko gradsko vijeće drugi put skinulo s dnevnog reda odluku o resortu koji planira graditi PPD

Riječ je o terenu od 20 hektara u vlasništvu zadarskih benediktinki na kojem se predlaže izgradnja luksuznog kampa

Gradsko vijeće Zadra na jutrošnjoj je sjednici skinulo s dnevnog reda prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja za područje Dragočaj u blizini turističkog naselja Punta Skala. Riječ je o terenu od 20 hektara u vlasništvu zadarskih benediktinki na kojem se predlaže izgradnja luksuznog kampa.

Drugi je to put da daju košaricu moćnom investitoru Pavlu Vujnovcu čija tvrtka Infinity Resort Zadar želi graditi turistički kamp u Petrčanima SDP je zatražio skidanje, a zadarski gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) povukao je točku bez glasanja.

Predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Marko Vučetić, objašnjava kako ovaj projekt dolazi uoči donošenja temeljenog prostorskog dokumenta. Do kraja godine vijećnici odlučuju o novim izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadra u kojem bi se trebali uvesti stroži uvjeti gradnje posebno u zonama iz obalu.

Ugovor s časnim sestrama

Tvrtka Pavla Vujnovca plaća zadarskim benediktinkama, koje su taj teren dobile u postupku povrata nacionalizirane imovine, 200.000 eura godišnje. To je cijena za razdoblje dok se objekti ne izgrade, nakon toga su obvezni plaćati i varijabilnu naknadu, navodi se u godišnjem izvještaju tvrtke Infinity Resort za prošlu godinu. Imaju sklopljen ugovor o pravu građenja u periodu od 99 godina.

Vučetić za Telegram kaže kako je gradonačelniku Dukiću bilo jasno da ta točka dnevnog reda točka ne bi bila usvojena. “Ponudio je zatim nesuvislo objašnjenje kako je i investitoru potrebno vrijeme da pripremi studiju i prezentaciju gradskim vijećnicima o tome što bi se tamo gradilo”.

Gradonačelnik Dukić je u proljeće ove godine donio odluku da za to područje nije potrebna izrada studije utjecaja na okoliš, a s čime su se složile i druge stručne službe poput Ministarstva kulture, Županije zadarske, “Hrvatskih šuma”…

‘Turizmom se ne bavimo’

Zakup zemljišta Vujnovčeva je tvrtka preuzela kada su zadarske benediktinke prije šest godina pravo građenja prenijele na svoju tvrtku Eco Tour Zadar. Prije godinu dana jedan od najbližih Vujnovčevih suradnika Damir Spudić izjavio je u razgovoru za Tportal kako su kupili tvrtki od Amerikanaca i riješili problem s časnim sestrama.

“Da, Pavao je odlučio kupiti tvrtku. Prije toga Amerikanci su ušli u sudski spor s časnim sestrama. Kupili smo firmu, riješili problem s časnim sestrama i sad planiramo što i kako dalje. Turizmom se ne bavimo, već u takvim projektima uvijek tražimo strateškog partnera koji bi to operativno vodio. Kao što je slučaj s hotelom koji smo izgradili na Braču. Dok ne nađemo partnera, u fazi smo planiranja”.

Vujnovac i njegovi partneri tijekom zadnjih godina podižu turističke nekretnine na obali. Najpoznatiji su po hotelu View u Postirama na Braču, predimenzioniranom nekretninom koja je devastirala vizuru malog mjesta. Hotel su prodali mirovinskim fondovima za 47 milijuna eura.