Zapadne zemlje su, u svom stilu, mlitavo osudile nepravilnosti u Srbiji. Pa dodale da žele raditi na jačanju demokracije

OESS je prijavio slučajeve neovlaštenog korištenja javnih sredstava, zastrašivanja birača i kupnje glasova

FOTO: Milos Tesic/ATAImages 18, decembar, 2023, Beograd - Ispred sedista Republicke izborne komisije u Ulici kralja Milana u toku je protest koji je organizovala koalicija "Srbija protiv nasilja" zbog "kradje izborne volje gradjana".

Njemačka je u ponedjeljak ocijenila da su nepravilnosti koje su utvrdili međunarodni promatrači na parlamentarnim izborima u Srbiji “neprihvatljive” za zemlju koja pretendira priključiti se EU-u, dok je Washington izrazio želju za daljnjom suradnjom na jačanju demokracije.

“Srbija je glasala, ali OESS je prijavio slučajeve neovlaštenog korištenja javnih sredstava, zastrašivanja birača i kupnje glasova”, objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. “To je neprihvatljivo za zemlju koja ima status kandidata za članstvo u EU”.

Dominacija Vučića u kampanji

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je na parlamentarnim izborima 46,3 posto glasova, što je će joj u parlamentu s 250 mjesta osigurati 128 mandata, pokazuju preliminarni rezultati na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova.

Proeuropska oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” s 23,6 posto glasova imat će 65 mjesta u parlamentu, a socijalisti Vučićeva dosadašnjeg koalicijskog partnera Ivice Dačića sa 6,6 posto 18 mandata.

Međunarodni promatrači ocijenili su u ponedjeljak da je prijevremene izbore u Srbiji u nedjelju obilježila dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića u kampanji što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije i brojne nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Jačanje demokracije

Washington nije komentirao optužbe o nepravilnostima, rekavši samo da želi surađivati sa Srbijom na jačanju demokracije nakon izbora. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima da SAD žele “nastaviti surađivati s budućom vladom Srbije kako bi se ojačalo demokratsko upravljanje i pravna država i napredovalo na polju regionalne stabilnosti”.

Kremlj je izrazio zadovoljstvo zbog pobjede Vučićeve stranke na izborima u Srbiji, nazivajući tu zemlju “prijateljskom” i “bratskom”. “Pozdravljamo Vučićev uspjeh”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tisuće ljudi okupile su se u ponedjeljak navečer u središtu Beograda u prosvjedu potpore oporbi da raščisti pitanje stvarnih rezultata izbora u srbijanskoj prijestolnici u čiju regularnost sumnja, a dvoje čelnika oporbe odlučilo se na štrajk glađu u borbi za “stvarnu izbornu volju građana”.