Zbog nabujale Save u Kranju prijeti i ekološka katastrofa. 'Fekalije bi mogle doći i do Hrvatske'

Strahuje se da bi se kanalizacija, na koju je priključeno oko 25.000 ljudi, mogla razliti u Savu

FOTO: Občina Kranj

Tijekom noći nevrijeme je zahvatilo i susjednu Sloveniju, gdje su vodostaji rijeka u porastu, a zbog opasnosti od poplava bilo je oglašeno crveno upozorenje. Slovenski 24ur piše da je u Kranju nabujala Sava prekrila kanalizacijsku cijev pričvršćenu na most.

U slučaju da rijeka – čiji vodostaj još uvijek raste – ošteti cijev, moglo bi doći do velike ekološke katastrofe. Preciznije, to bi značilo izlijevanje fekalija u tok Save. Zbog toga su sve nadležne službe u pripravnosti, upozorili su iz Općine Kranj. Pritom su podsjetili da je tijekom poplava u kolovozu nabujala rijeka došla samo do donjeg dijela kanalizacijske cijevi.

Meteoalarm u Sloveniji oglašen za proteklu noć ARSO METEO

Dakle, postoji bojazan da bi se kanalizacija, na koju je priključeno oko 25.000 ljudi, mogla razliti u Savu, što bi stvorilo problem ne samo na području Kranja, već i na drugim područjima uz Savu, pa tako i u Hrvatskoj.

Drugi put u tri mjeseca

“Ponovni visoki vodostaj rijeke Save mogao bi dodatno povećati štetu na kanalizacijskom cjevovodu, pa je u cilju održivosti i sigurnosti, prema rezultatima očevida, potrebno hitno pristupiti ili izgradnji novog objekta ili sveobuhvatnoj sanaciji”, navodi se u izvješću slovenskog Instituta za građevinu.

Načelnik Kranja Matjaž Rakovec upozorio je da ovo drugi put u tri mjeseca da rijeka prijeti kanalizacijskoj cijevi na mostu.

“Kao što vidimo, priroda nas ni ubuduće neće štedjeti, jaki pljuskovi su sve češći. Ako bude onečišćenja, to neće utjecati samo na Kranj, nego na cijelu Sloveniju i preko granice. Zato se s tim treba odmah pozabaviti”, poručio je.