Zbog olujnog vjetra prekinute brojne brodske, trajektne i katamaranske linije. Na nizu cesta opasnost od odrona

Vozače iz HAK-a pozivaju da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama

19.10.2023., Vis. Olujno jugo u Viskoj Luci.  Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zbog olujnog vjetra u prekidu su brojne brodske, trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u utorak Hrvatski-auto klub (HAK). Usto javljaju i o obilnoj kiši koja mjestimice radi probleme u prometu.

U prekidu su: trajektne linije Sućuraj-Drvenik, Ploče-Trpanj, Makarska-Sumartin. U prekidu su i katamaranske linije Brbinj-Božava-Zverinac-Sestrunj-Rivanj-Zadar, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Split-Stari Grad-Split, Milna-Rogač-Split, Dubrovnik-Šipan-Mljet. Također, brodske linije: Zadar-Preko, Vodice-Prvić Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Zabrana za ostala vozila

Izmjene su u redu plovidbe na brodskoj liniji Vrgada-Pakoštane-Biograd koja ide bez pristajanja u luci Pakoštane, a prema plovidbenom redu za Biograd. Trajektna linija Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad tri tone nosivosti, a katamaran na liniji Ist – Zapuntel – Brgulje – Molat – Zadar plovi bez pristajanja u lukama Brgulje i Molat.

Zbog olujnog vjetra na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupinu vozila).

Na državnoj cesti DC1 Vaganac-Ondić i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, kamp prikolice i motocikle (I. skupinu vozila), na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) preporučuje se obilazak dionice državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar.

Opasnost od odrona

Zbog obilnije kiše ponegdje se na kolniku zadržala veća količina vode. Veća je opasnost od odrona na cestama u gorju i duž jadranske magistrale. Vozače iz HAK-a pozivaju da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Ograničenja su i zbog vode na kolniku: na autocesti A7 u tunelu SV. KUZAM u smjeru Rupe vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h; na autocesti A6 u tunelu VRŠEK u smjeru Rijeke zbog vodene bujice na kolniku promet se vodi jednom prometnom trakom, brzina je ograničena na 60 km/h. Na autocesti A7 Rupa-Rijeka na čvoru Učka (Matulji) zatvoreni su izlazni krakovi iz smjera Rupe i Rijeke u smjeru Opatije i Pule.

Povodom blagdana Svih svetih očekuje se pojačan promet u zonama glavnih gradskih groblja i vozi se uz privremenu regulaciju prometa. Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju (zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1). Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.