Zbog optužbi šefa bjeloruskog KGB-a evakuirane dvije civilne bolnice u Kijevu

Tertel je rekao da su u bolnici smješteni vojnici, što je izazvalo strah od zračnog napada

Medical worker escort a child and equipment to a emergency vehicle during evacuation of a childrens' hospital in Kyiv on April 26, 2024. Officials in Ukraine's capital Kyiv announced the evacuation of two hospitals on April 26, 2024, fearing they could be targeted by Russian strikes. "The city urgently beginning to evacuate two hospitals... because a video is widely circulated online, actually de facto announcing an enemy attack on these medical facilities," Kyiv's city administration said. (Photo by Sergei CHUZAVKOV / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinski glavni grad Kijev evakuirao je u petak dvije civilne bolnice nakon što je čelnik bjeloruske sigurnosne službe rekao da su u njima smješteni vojnici, što je izazvalo strah od zračnog napada.

Kijevska gradska uprava priopćila je da video koji kruži internetom, a koji nisu identificirali, sadrži prijetnju napadom na dva objekta, uključujući dječju bolnicu, na lažnoj osnovi da su tamo smješteni vojnici. “Ovo je apsolutna laž i provokacija neprijatelja, kojom pokušava napasti društvenu infrastrukturu glavnog grada”, napisala je uprava na Telegramu.

Premještaju pacijente u druge medicinske ustanove

Ivan Tertel, šef bjeloruskog KGB-a, dao je adrese dviju kijevskih bolnica u kojima se, kako je rekao, borci “skrivaju iza leđa djece”. “Svi će oni snositi posljedice, iako su kijevske bolnice odabrali za svoje brlog”, rekao je u govoru koji je prenijela državna novinska agencija Belta. Bjeloruske trupe ne sudjeluju u ratu u Ukrajini, ali Minsk je blizak saveznik Moskve. Ruske snage koristile su bjeloruski teritorij kao uporište za svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Gradske vlasti Kijeva rekle su da premještaju pacijente i osoblje iz obiju bolnica u druge medicinske ustanove. Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je u petak posjetio dvije bolnice. “Činimo sve kako bismo zaštitili djecu, njihove roditelje, odrasle pacijente i osoblje od mogućeg napada na ove medicinske ustanove, koji je najavio agresor”, rekao je Kličko.

Rusija od veljače 2022. redovito napada Ukrajinu dalekometnim zračnim napadima. Moskva niječe da cilja civile, ali mnogi su civili ubijeni u zračnim napadima.