Zdravstveni djelatnici neovlašteno ulazili u kartone pacijenata: 'Svi su saznali da sam imala spontani pobačaj, bila sam u šoku'

Djelatnici mogu ulaziti u nalaze pacijenata s čijim liječenjem nemaju veze

“Bila sam na bolovanju jer sam imala spontani pobačaj, o tome nisam govorila kolegama s posla. Međutim, kad sam se vratila na posao, tad su mi medicinske sestre prilazile i govorile da ne brinem, da će biti djece. Bila sam u potpunom šoku što znaju moje nalaze”, ispričala je djelatnica jedne bolnice u Hrvatskoj za 24 sata.

Portal jutros piše o tome kako – iako je Zakon o zaštiti osobnih podataka, poznat kao GDPR, na snazi – država omogućava svim djelatnicima bolnica da neovlašteno ulaze u nalaze pacijenata s kojima nemaju veze.

Još jedna djelatnica opisuje kako joj je majka ležala u bolnici na samrti, samo je najuža obitelj komunicirala s liječnicima, a zatim joj se javio poznanik s informacijama da zna koliko je majci kritično. Ista osoba nije zaposlena u zdravstvenom sustavu, nego je kontaktirala treću osobu koja radi u bolnici i koja je privatne podatke o njoj i prenijela ih drugoj osobi. Isti taj zdravstveni djelatnik nije imao veze s liječenjem žene.

Tko sve ima uvid u e-Kartone

Sličnih iskustava s neovlaštenim ulaskom u njihove kartone ima još. Druga osoba za 24 sata opisuje kako je kolega liječnik završio na hitnoj pod sumnjama u karcinom te da su istoga dana svi odjeli gledali njegove nalaze i razglasili svima sumnju u dijagnozu koja tada još nije ni bila potvrđena.

Portal od dobro upućenih izvora iz bolnica doznaje da u bolničkom informatičkom sustavu svi mogu gledati u e-Karton pacijenata, čak i administrativno osoblje, kao i medicinske sestre te tehničari.

“To se radi tako da upišu kako će taj dan upisati tog pacijenta pa vide njegove nalaze i onda ga izbrišu iz čekaonice. U tražilici ukucaju ime pacijenta i onda se vide svi nalazi koje je pacijent u bolnici vadio. Potom se događa da te osobe trećim osobama prenose informacije koje su privatne”, kažu dobro upućeni izvori.

Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula nadzor

Agencija za zaštitu osobnih podataka za 24 sata tvrdi da su “pokrenuli nadzorno postupanje nad voditeljem obrade, odnosno Ministarstvom zdravstva u odnosu na zakonitost obrade i pristupa osobnim podacima sadržanima u e-Kartonu”. To su učinili, dodaju, temeljem saznanja s društvenih mreža.

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) objašnjavaju kako svi liječnici u Hrvatskoj, koji imaju važeće odobrenje za samostalan rad, imaju pristup središnjem elektroničkom zdravstvenom zapisu, odnosno e-Kartonu. Navode kako oni imaju pristup svoj medicinskoj dokumentaciji pacijenata koja je pohranjena u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu RH (CEZIH).

Međutim, naglašavaju kako bi pristup liječnika e-Kartonu trebalo ograničiti na podatke koji se liječnika profesionalnu tiču. Neopravdan uvid u podatke pacijenata je kršenje propisa, a nije ni etično, kažu iz HLK-a, osim ako pacijent za to liječniku nije dao pisanu privolu.

HZZO do sada nije imao pritužbi

HZZO je također potvrdio da svi liječnici koji su ovlašteni za pristup CEZIH-u mogu pristupiti centralnom kartonu pacijenta. No, dodaju da to nije isto što i detaljni zdravstveni karton pacijenta koji vode liječnici obiteljske medicine u svojoj ordinaciji.

“HZZO do sada nije imao pritužbi na neovlašteno ulaženje u centralne kartone pacijenata u CEZIH-u”, rekli su iz HZZO-a za 24sata.

Iako pacijenti preko e-Građana u postavkama mogu odrediti kome će dozvoliti pristup njihovu e-Kartonu i vidjeti tko im je ulazio u njega, to ne sprječava pojedince u zdravstvenom sustavu da ulaze u pregled njihovih nalaza u bolnicama preko BIS-a (bolničkog informatičkog sustava).

Neovlašteni ulazak u kartone može se prijaviti

Stoga je HLK i apelirao na to da bi pristup liječnika e-Kartonu trebalo ograničiti na podatke koji se liječnika profesionalnu tiču.

U Ministarstvu zdravstva tvrde da “maksimalnu sigurnost pacijentima jamči niz zaštitnih mjera, uključujući kriptirani promet podataka te pametne identifikacijske kartice putem kojih ovlašteni zdravstveni djelatnici pristupaju sustavu”. Dodaju da pacijenti u slučaju neovlaštenog ulaska u njihove kartone mogu poduzeti pravne korake.

Inače, pojedincima koji iskorištavaju pristup e-Kartonu pacijenata, bez da ih liječe, ako ih se prijavi, prijeti i zatvorska kazna od godinu dana prema člancima 145. i 146. Kaznenog zakona, piše novinarka 24 sata Martina Pauček Šljivak.