Zelenski otkrio pozadinu napada na ključnu megaelektranu kod Kijeva: 'Nismo imali dovoljno protuzračnih raketa da zaustavimo Ruse'

Elektrana je sama mogla zadovoljiti predratne potrebe Kijeva

FOTO: AFP/Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da njegova zemlja nije mogla spriječiti prošlotjedni ruski raketni napad koji je uništio elektranu kod Kijeva, najveću u regiji, jer je protuzračna obrana ostala bez projektila. Predsjednikove izjave o nedostatku projektila dolaze nakon što je njegova vlada saveznicima javljala da su im zalihe za protuzračnu obranu sve siromašnije, što odražava zabrinjavajuću situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi, dok Rusija pojačava udare na njezin energetski sustav.

“Letjelo je 11 projektila. Uništili smo prvih sedam, a četiri preostala su uništila elektranu Tripilija. Zašto? Zato što nije bilo projektila. Ponestalo nam je projektila da obranimo Tripiliju”, rekao je Zelenski u intervjuu za PBS.

Elektrana je mogla opskrbljivati cijeli Kijev

Ukrajinski predsjednik ranije je upozorio da je Ukrajina i prije morala donositi teške odluke o tome što će zaštititi, pa dodao da bi njegova zemlja mogla potpuno ostati bez obrambenih projektila ako Rusi nastave napadati jednakim intenzitetom.

Tripiljska termoelektrana, uništena 11. travnja, bila je najveći energetski objekt u blizini Kijeva, s kapacitetom od 1800 megavata, što premašuje prijeratne potrebe najvećeg ukrajinskog grada. Druge elektrane i uvozna električna energija za sada su popunili prazninu, no stanovnici su svejedno pozvani da štede struju.

Saveznici oklijevaju sa slanjem pomoći

Rusija je početkom ožujka pojačala kombinirane napade projektilima i bespilotnim letjelicama usmjerenima na ukrajinski energetski sustav. Napad na Tripiliju je drugi usklađeni ruski napad na energetski sustav otkako su Putinove snage napale Ukrajinu prije više od dvije godine i pokazao se mnogo razornijim od prvog.

Tijekom nedavnih napada Ukrajina je izgubila oko sedam gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije, pri čemu su velike termoelektrane i prijenosni kapaciteti znatno oštećeni. Moskva kaže da su napadi usmjereni na degradaciju ukrajinske sposobnosti da se bori, no kažu i da su osveta za nedavne napade unutar Rusije.

Zapadni saveznici oklijevaju sa slanjem dodatne protuzračne obrane Ukrajini, koja ističe da joj je potrebno 25 sustava Patriot kako bi uspješno zaštitila svoj teritorij. Njemačka se obvezala isporučiti još jedan sustav nakon hitnih poziva iz Kijeva, piše Reuters.