Ženi (59) iz Srbije obećali posao u Zagrebu. Tjerali je da prosi na Kvatriću, tukli kad ne bi donijela dovoljno

Kad je pobjegla, pokušali je ugurati u automobil i odvesti je da opet prosi

08.05.2019., Zagreb - Prosjacenje je sve cesca pojava na ulicama grada.r"nPhoto: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Zagrebačka policija prijavila je dvojicu muškaraca starosti 20 i 51 godinu te 21-godišnju državljanku Srbije koje sumnjiči da su 59-godišnju hrvatsku državljanku natjerali na prosjačenje na Kvaternikovom trgu u Zagrebu. Policija sumnja da je 20-godišnjak u dogovoru s članovima svoje obitelji te 51-godišnjakom i 21-godišnjakinjom obećali 59-godišnjakinji zaposlenje u Hrvatskoj.

Nakon što je 59-godišnjakinja u rujnu prošle godine doputovala u Hrvatsku, trojac ju je smjestio u kuću na području Pisarovine, oduzeo joj osobne isprave i natjerao na prosjačenje pod izlikom da je dužna podmiriti troškove smještaja i drugih potrepština. Prema navodima policije, 51-godišnjak je od tada svakodnevno dovozio 59-godišnjakinju do zagrebačkog Kvaternikovog trga gdje je ona svakodnevno prosjačila novac od prolaznika i potom ga predavala 20-godišnjaku.

Međutim, kada je 59-godišnjakinja jednom prilikom isprosila manji novac od očekivanog, 20-godišnjak ju je išamarao, dok ju je 21-godišnjakinja jednom prilikom nogom udarila u tijelo. Uz to, tjerala ju je da čisti kuću, a zajedno s drugom dvojicom osumnjičenika nije joj omogućila liječnički pregled uslijed zdravstvenih tegoba koje su je zadesile.

Pobjegla je, tražili ju da opet prosi

Policija ističe da je trojac zlouporabio teški položaj ovisnosti 59-godišnjakinje o članovima obitelji, a posebno s obzirom na njezina osjetila oštećenja. Kada je 59-godišnjakinja u listopadu ove godine pobjegla od nasilnog trojca, osumnjičenici su je pronašli u kući njezinog poznanika u Dubravi i ponovno pokušali natjerati na prosjačenje.

Nakon što je 59-godišnjakinja odbila prosjačiti, 20-godišnjak i 21-godišnjakinja su je ugurali u tovarni prostor Citroëna Berlingo, ali je ona uspjela otvoriti vrata i pobjeći u kuću svojeg poznanika, nakon čega su se nasilnici udaljili. Nakon kriminalističkog istraživanja policija je osumnjičene predala pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.