ZG holdingu 25.000 eura kazne jer su tražili presliku osobne: objašnjenje zašto su to napravili zvuči nevjerojatno

Nezadovoljni korisnik požalio se AZOP-u

17.08.2013., Zagreb - Upravna zgrada Zagrebackog Holdinga u ulici grada Vukovara 41. r"nPhoto: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Nakon što je korisniku izdavanje prijepisa računa putem e-maila uvjetovao dostavom preslike osobne iskaznice, Agencija za zaštitu osobnih podataka kaznila je Zagrebački holding s 25 tisuća eura, odnosno voditelja obrade zaposlenog pri ovoj gradskoj tvrtki, piše u četvrtak Jutarnji list.

Cijeli slučaj potaknuo je upravo nezadovoljni korisnik koji se agenciji požalio da ga je Holding, pošto je preko e-maila od njih zatražio prijepis računa za naknadu za uređenje vode i komunalnu naknadu, tražio da dostavi presliku osobne iskaznice iako je još nedavno to bilo moguće dobiti na temelju imena i prezmena, OIB-a, te sistemskih brojeva objekta i korisnika.

Kako je Zagrebački holding naknadno pojasnio Agenciji, od korisnika su tražili da im dostavi presliku osobne iskaznice jer e-mail adresa s koje im se obratio u sebi nije sadržavala ime i prezime korisnika, što je AZOP ocijenio spornim.

Postupak identifikacije jednak za sve korisnike

Iz Agencije napominju kako je voditelj obrade pri Zagrebačkom holdingu trebao razraditi poslovne procese identifikacija putem elektroničke pošte na način koji će osigurati da postupak identifikacije korisnika usluge bude jednak za sve korisnike, bez obzira na strukturu elektroničke pošte.

“Navedenim postupanjem onemogućeno je da korisnici usluga, koji u strukturi svoje e-mail adrese nemaju ime i prezime, bez dostave osobnog identifikacijskog dokumenta, ostvare komunikaciju udaljenim putem, odnosno zatraže prijepis računa putem e-pošte”, zaključili su, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.