Zloglasni serijski ubojica kojeg je francuska policija lovila 35 godina gostovao u TV kvizu. Nitko nije znao tko je on zapravo

Serijski ubojica i silovatelj Francois Verove očito nije strahovao od toga da će ga razotkriti

Jedan od najgorih francuskih zločinaca, koji se godinama uspješno skrivao od zakona, 2019. se pojavio u kvizu Tout le monde veut prendre sa place, prenose francuski mediji.

Francois Verove, bivši žandar i policajac, 35 je godina bježao od zakona. Povezan je s devet ubojstava, među žrtvama su i maloljetne osobe, te 30 slučajeva silovanja i zlostavljanja.

U kvizu je izjavio kako je bio policajac te je rekao da je ordinirao na području velikog pariškog parka Bois de Boulogne, poznatog po prostituciji. “Brinuo sam se za sigurnost šetača”, rekao je.

Ubio se nakon poziva iz policije

Prije tri godine, Verove je počinio samoubojstvo. Kako piše Telegraph, motiv je bio telefonski poziv iz policije.

Naime, detektivi su prilikom istrage jednog od zločina otkrili DNK koji bi mogao odgovarati njegovom. Njegovo tijelo pronađeno je u iznajmljenoj sobi u gradiću Le Grau-du-Roi, nekoliko kilometara od njegova doma u La Grande-Motteu na jugu Francuske.

Pronađeno oproštajno pismo

Na stolu je pronađeno oproštajno pismo u kojem je priznao kako je ubio nedužne ljude u “naletu bijesa” koji ga je “pretvorio u kriminalca”. Napisao je također kako se 1997. godine jednom zauvijek uspio osloboditi svojih ubilačkih poriva.

Njegova supruga rekla je istražiteljima kako ničega nije bila svjesna te da njezin suprug nikada nije ostavljao dojam da želi zaštititi svoj identitet. Kao dokaz, rekla im je da je sudjelovao na kvizu.

“Radio sam u neposrednoj blizini s njim. Bio je moj bivši kolega. U razdoblju u kojem sam ga poznavao možda je nekoga ubio, nekoga silovao, a mi nismo otkrili. Čovjek kojega sam poznavao činio se nesposobnim za takve zločine, to je ono što je jezivo”, rekao je 2021. za BFM TV njegov bivši policijski kolega Denis Jacob.

Desetljećima nije razotkriven

Detektivi su ustanovili da je ubojica kojeg su desetljećima proganjali bio bivši žandar stacioniran u Parizu tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Nakon što su identificirali isti DNK na više mjesta zločina, Verove je bio jedan od 750 žandara koji su pozvani na ispitivanje u sklopu istrage.

Nakon njegova samoubojstva, forenzičari su provjerili poklapa li se njegov DNK s onim pronađenim na mjestu zločina. Dobili su potvrdan odgovor.

Njegov DNK pronađen je u pariškom podrumu u kojemu je tijekom svibnja 1986. silovana i ubijena 11-godišnja Cecile Bloch. Njezino tijelo pronađeno je skriveno ispod starog tepiha.

Devet ubojstava i 30 silovanja

Njezin je brat vidio ubojicu u liftu i opisao ga policiji, ali je Verove bio nedostižan organima zakona čak 35 godina. Policija je pronašla njegov DNK na mjestu ubojstva jednog para u četvrti Marais 1987. godine i Karine Leroi (19) u Maraisu, gradu sjeveroistočno od Pariza.

Leroi je ubijena 1994. godine. Njegov DNK pronađen je i na mjestu zločina gdje je silovano petero djece.

Policija ispituje njegovu potencijalnu povezanost s devet ubojstava i 30 silovanja. Verove bi tako postao jedan od najgorih serijskih ubojica u Francuskoj, piše Telegraph.