'Što se, dovraga, događa?’ Otkrivena tajanstvena kozmička čestica ogromne energije, pada prema Zemlji

Čestica je nazvana Amaterasu, prema božici sunca u japanskoj mitologiji

FOTO: Osaka Metropolitan University/L-INSIGHT, Kyoto University/Ryuunosuke Takeshige

Astronomi su otkrili rijetku česticu iznimno visoke energije koja pada prema Zemlji iz svemira, piše The Guardian.

Čestica nazvana Amaterasu, prema božici sunca u japanskoj mitologiji, jedna je od kozmičkih zraka s najvećom energijom ikada otkrivenom, tvrde znanstvenici.

Naime, Amaterasu ima energiju veću od 240 exa-elektronvolti (EeV), što je nekoliko milijuna puta više od onoga što čestice postižu u Velikom hadronskom sudaraču, najsnažnijem akceleratoru ikada izgrađenom.

Podrijetlo još uvijek nepoznato

Jedina jača, dosad otkrivena čestica ispred Amatersu je čestica Oh-My-God, još jedna kozmička zraka ultra-visoke energije, koja je otkrivena 1991. godine i imala je 320 EeV energije. Podrijetlo Amaterasu čestice još uvijek je nepoznato, ali stručnjaci vjeruju da takve zrake može proizvesti samo nebeski događaj puno snažniji od eksplozije zvijezde.

John Matthews, profesor istraživanja na Sveučilištu Utah u SAD-u, rekao je stvari poput supernove nisu ni blizu dovoljno snažne poput ove kozmičke zrake. Toshihiro Fujii, izvanredni profesor na Sveučilištu Osaka Metropolitan u Japanu, da je, kada je prvi put otkrio ovu kozmičku zraku ultravisoke energije, mislio da je zasigurno riječ o pogrešci. ”Pokazala je razinu energije bez presedana u posljednja tri desetljeća”, istaknuo je.

Kako je nastala Amaterasu?

Zasad se pretpostavlja da je ova misteriozna zraka proizašla iz Lokalne praznine, praznog područja svemira koje graniči s galaksijom Mliječni put.

Stručnjaci sugeriraju da bi to moglo ukazivati na puno veći magnetski otklon od predviđenog, neidentificirani izvor u Lokalnoj praznini ili nepotpuno razumijevanje fizike visokoenergetskih čestica.

‘Što se dovraga događa?’

“Čestice imaju tako visoku energiju da na njih ne bi trebala utjecati galaktička ni izvangalaktička magnetska polja. Trebalo bi se moći otkriti odakle dolaze, ali u slučaju čestice Oh-My-God i ove nove čestice, pratite li njenu putanju do njenog izvora vidjet ćete da ne postoji ništa dovoljno jako da bi je proizvelo. To je tajna ovoga svega. Što se dovraga događa?”, rekao je Matthews.

Stručnjaci se nadaju da će čestica Amaterasu utrti put daljnjim istraživanjima koja bi mogla pomoći u rasvjetljavanju kozmičkih zraka ultra visoke energije i odakle dolaze.