Znate li kako ide pjesma 'Rijeke pravde' kojom je Milanović najavio svoju kandidaturu?

Milanović je u nenajavljenom istupu citirao je pjesmu Jure Stublića i Filma

Predsjednik Zoran Milanović bit će SDP-ov kandidat za predsjednika Vlade. Do ovog nevjerojatnog obrata došlo je samo par sati nakon što je objavio da će se izbori održati 17. travnja.

Na presici SDP-a, na kojoj se pojavio nenajavljeno, pred kamerama je obećao odlučnu i čistu vlast te kazao da je nametanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika bila prijelomna za odluku da ide na parlamentarne izbore.

Kazao je kako će se okupiti većina za “vladu nacionalnog spasa”. ”Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće”, kazao je predsjednik. Tom rečenicom citirao je pjesmu Jure Stublića i Filma “Rijeke pravde” s albuma “Signali u noći” koji je objavljen 1985., čiji stihovi u refrenu glase: “Rijeke pravde dolaze, kakve nam darove donose, rijeke pravde izlit će se cijelom zemljom u proljeće”.

Na inauguraciji citirao EKV

Milanović je i u svojim ranijim izlaganjima posezao za stihovima novovalnih rock glazbenika. Tako je na inauguracijskom govoru 2020. godine iskoristio stih Ekatarine Velike. “Ovo je kuća za nas”, stih je iz pjesme “Zemlja”, snimljene 1987. godine na albumu EKV-a “Ljubav”. “Ovo je kuća za nas”, poručio je Milanović u svom inauguracijskom govoru na Pantovčaku 33 godine kasnije.

Godinu dana nakon poslao je poruku gradonačelniku Tomislavu Tomaševića nakon osvojenih lokalnih izbora, citiravši pjesmu Azre “Filigranski pločnici”. “Oni će se od prvog dana morati voditi maksimom: ako želiš da mijenjaš ljude, ne odmeći se”, poručio je Milanović platformi Možemo! i Tomaševiću.

Na otvaranju Pelješkog mosta, Milanović je pak održao govor u kojem je citirao pjesmu Vice Vukova. “To je tvoja zemlja, tu sagradi dom, tu je stari temelj, tu na kršu tom”, kazao je predsjednik tom prilikom.

On, tužni trenutak, kuca na moja vrata
Neću mu reci zdravo
Neću ga pustiti za stol
Predugo smo bili skupa i dobro ga znam
I zato otiđi, tužni trenuče
Ne boj se, ne ostajem sam.

Vojnik ima lice dječaka dok piše pismo kući
I slaže slovo na slovo za svoju djevojku
Sjećaš li se draga moja, kad smo bili skupa
I ljubili se pored rijeke
Čekaj me, dolazim.

Rijeke pravde dolaze
Kakve nam darove donose
Rijeke pravde izlit će se
Cijelom zemljom u proljeće.

Neću gledati u natrag, vise se ne okrećem
Ja gledam u sutra i to priznajem
Moje su rijeci tako smiješne
Moje se rijeci slabe
Al’ moram ti reci tko kuca na vrata
Tko nam dolazi.