Znate onaj korov koji se kotrlja u vesternima? Grad u Americi potpuno je zatrpan njime, prizori djeluju kao s drugog planeta

Korov je na nekim mjestima formirao hrpe visoke i do tri metra

Foto: Twitter
FOTO: Twitter

Tumbleweed, odnosno korov koji se često može vidjeti u američkim vesternima kako se u obliku lopte kotrlja na vjetru, zatrpao je gradove u saveznoj državi Utah i napravio totalni prometni kaos. Neobuzdani korov blokirao je ceste, okružio kuće i zatrpao automobile nakon jake oluje, piše The Guardian.

Korov je na nekim mjestima formirao hrpe visoke i do tri metra. South Jordan, koji se nalazi južno od glavnog grada Salt Lake Cityja, polako se raščišćava nakon što su vjetrovi raznijeli tisuće biljaka po ulicama.

‘Tumble-mageddon’

Lokalni mediji izvijestili su da su stanovnici South Jordana morali prekopati korov motikama i lopatama prije nego što su na teren izašli komunalni radnici. Grad je zamolio građane da prijave incidente uzrokovane vjetrom. Trenutno se čeka da vlasti objave gdje će se moći odlagati otklonjena trava.

“Srećom, to je nešto s čime se možemo nositi. Ovo nije naš prvi tumble-mageddon”, rekla je Rachel Van Cleave, voditeljica komunikacija u South Jordanu.

Osim najezde tumbleweeda, jaki vjetrovi, od preko 100 km/h, oštetili su gradsku infrastrukturu, rušili drveće i uništili ceste diljem savezne države. U South Jordanu pao je i snijeg samo nekoliko sati nakon što je trava blokirala grad.

Incident u Washingtonu

Sličan incident dogodio se i u državi Washington 2020. godine kada su nesretni vozači dočekali novu godinu zarobljeni pod 15-metarskim korovom, nakon što su biljke prisilile vlasti da zatvore autocestu u oba smjera. A u Kaliforniji su slični korovi 2018. godine zatvorili cijeli grad.

U Americi lopte trave formira invazivni korov koji se naziva ruski čičak. Svake zime nakon što biljke uginu, grm trave otpadne s korijena i s prvim naletom vjetra nakupina korova počne se kotrljati. Na taj način dalje raspršuje sjeme i brzo se širi po krajoliku.