Zviždačica Cvrtila razotkrila korupciju pa dobila otkaz i hrpu prijava. Sad je dobila važnu oslobađajuću presudu

Sutkinja je odbacila tužbu na prvom ročištu

31.08.2021., Zagreb - Adrijana Cvrtila. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Općinski sud u Sisku odbacio je tužbu za klevetu protiv zviždačice i bivše direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtile, koja je razotkrila korupciju i pogodovanje u firmi u kojoj je bila zaposlena, koju je podnio bivši predsjednik gradskog vijeća Kutine, Davor Kljakić. Kljakić je tužio Cvrtilu za klevetu nakon što je prije dvije godine za 24sata razotkrila kriminal i pogodovanja u tvrtki Eko Moslavina.

Sutkinja Iva Štefan Kuzmić odmah je odbacila tužbu na prvom ročištu, pozivajući se na europsku Direktivu o zaštiti prijavitelja nepravilnost, piše 24 sata. Ukratko, prema spomenutoj direktivi zviždači ne mogu snositi odgovornost za svoje javne istupe tj. ne mogu biti gonjeni za klevetu, odavanje poslovnih tajni i slično ako je to način da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti.

Cvrtila: ‘Zadovoljna sam’

Cvrtila je bila direktorica komunalnog poduzeća Eko Moslavina u Kutini i prije više od dvije godine javno je iznijela informacije o političkom uhljebljivanju u tvrtki. Objasnila je da po političkom nalogu zapošljavala politički podobne osobe, djecu vijećnika te podizala plaće kako bi osigurala potporu gradonačelniku u gradskom vijeću.

Nakon toga, po nalogu USKOK-a, uhićeni su Zlatko Babić, dvojica vijećnika i predsjednik gradskog vijeća Davor Kljakić, te je podignuta optužnica. Babić je napustio HDZ, ali i dalje obnaša funkciju gradonačelnika Kutine, dok su ostali zadržali svoje pozicije. Adrijana Cvrtila je, međutim, dobila otkaz. Gradonačelnik Babić je također Cvrtilu tužio za klevetu, a sudac Mirko Đukić je u veljači šest Babićevih tužbi odbacio na isti način.

PRESEDAN U HRVATSKOJ!Sudac Općinskog suda u Sisku Mirko Đukić odbacio svih šest privatnih tužbi za klevetu koje je…

Posted by Adrijana Cvrtila on Thursday, February 9, 2023

“Zadovoljna sam što je Općinski sud u Sisku ponovno zauzeo isti stav prema prijavitelju nepravilnosti, a u skladu sa EU Direktivom. Velik je korak što Općinski sud u Sisku zauzima takav stav, jer takav pravni stav pruža ‘vjetar u leđa’ svim prijaviteljima nepravilnosti u Hrvatskoj, da se ipak ohrabre i medijski razotkriju nepravilnosti , a da pritom budu sigurni da neće biti osuđeni za klevetu”, poručila je Cvrtila.

Uspjela sam ❤️💪PONOVNO PRESEDANSKA PRESUDA U SISKU❗️Ovo je veoma važno jer je ovo prvi takav slučaj u Hrvatskoj, ali i…

Posted by Adrijana Cvrtila on Monday, November 6, 2023