Nekad je nužno odabrati stranu

12 bizarnih jela koja gomila ljudi po svijetu jako voli, a nama su odvratna

Neka jela ne možemo zamisliti da ih doma skuhamo ili uopće probamo

balut
FOTO: ROSSINI CALABIG/Flickr

Ljudi iz našeg podneblja dosta bi loše podnijeli da im se glodavac nađe uopće blizu tanjura, a kamoli da se lagano krča zajedno s mrkvicom u juhi.

No, postoje narodi kojima su takve stvari ukusne. No, isto tako postoje oni koji nas čudno gledaju kad im kažemo da je naš specijalitet, kulen, napravljen od samljevenog i sasušenog mesa koje je ugurano u crijevo životinje i koji je potom stajao na sušenju nekoliko mjeseci.

Skupili smo 12 takvih neobičnih jela koja nam zvuče čudno, odbojno ili jednostavno ne možemo zamisliti da skuhamo i pojedemo nešto toliko sitno i medeno poput morskog konjica.

1. Morski konjic

U Aziji neki ljudi jedu morske konjice, iako su ugrožena vrsta, zato jer se vjeruje da pospješuju plodnost. Pripremaju se tako da se skuhaju u vreloj vodi i posluže sa senfom. Navodno imaju slatkast okus.

2. Cuy

cuy
cuy N3074Echo/Flickr

Tradicionalno jelo u Andama, koje se naziva cuy, zapravo je pečeni zamorac, inače veliki specijalitet u Peruu. Priprema se kao bilo koje meso na ražnju.

3. Balut

balut
balut ROSSINI CALABIG/Flickr

Još nešto što ne zvuči odvratno, ali nismo sigurni da biste to pojeli. Naime, balut je gotovo razvijeni embrio patke, a specijalitet je koji dolazi s Filipina. Jaje se skuha i jede iz ljuske. Ovo je jelo specijalitet u nekim dijelovima Azije, posebno u Laous i Kambodži i Vijetnamu.

4. Prženi pauci

182312159_62f2e5a245_o
Prženi pauci Picasa 2.0/Flickr

Tarantule pržene u ulju specijalitet su u Kambodži, a tamošnji grad Skuon najpoznatiji je po tome. Riječ je o prženim grickalicama, pripremaju se poput čipsa, naglo se ispeku u vrelom ulju.

5. Muktuk

muktuk
muktuk Ólafur/Flickr

Specijalitet Inuita i Eskima, riječ je o smrznutoj koži i mjehuru kita. Obično se jedu sirovi i narezani na kockice, ali se mogu i ukiseliti.

6. Varivo od nutrije

Varivo od nutrije i piletine
Varivo od nutrije i piletine Wendy Westfaul/Flickr

Nutrija je glodavac još poznat i kao riječni štakor koji se jede u u Rusiji, Kini i u Francuskoj te se od njega priprema varivo, a može se dodati i piletine ili još nekog drugog mesa za bogatiji okus. U Rusiji se pak poslužuje i odrezak koji se priprema u maslacu i bijelom vinu.

7. Životinjski testisi

testisi na mađarski način
Testisi na mađarski način Wikipedia

Jelo koje je se zapravo jede na gotovo svim kontinentima, ali u različitim varijantama. U Turskoj, Grčkoj i Cipru popularno se pripremaju na grilu. U Mađarskoj je pak popularno jesti testise od pijetla (kakashere pörkölt).

8. Penis od magarca

Navodno je riječ o najnovijem trendu kineske kuhinje, a priprema se tako da se penis magarca isprži na ulju ili da se osuši i potom nareže poput salame ili kobasice.

9. Kiviaq

Kiviaq
Kiviaq beresford.michael/Flickr

Tradicionalno jelo kojeg jedu Inuiti tijekom zime, a priprema se tako da se mrtve ptice natrpaju u tuljanovu kožu dok na sebi još imaju perje i kljunove, a potom se iz tuljanove kože istisne zrak i ona se zašije kako bi bila zatvorena,a potom se premaže mašću.

Na to sve se stavi veliki kamen kako bi ga što bolje pritisnuo. Sve se ostavi da stoji sedam mjeseci, a onda uživaju u svojoj poslastici, najčešće za posebne prilike poput rođendana i vjenčanja. No, ovo jelo može biti potencijalno opasno zbog botulizma, ako ptice ne fermentiraju kako treba.

10. Sirovi pipci hobotnice

Hobotnice
Hobotnice sunnywilliams2007/Flickr

U Japanu i Koreji jedenje sirovihhobotnica smatra se specijalitetom. Doduše, nekad ih prepolove pa ih jedu s umakom od soje, a kažu kako je to neviđeni specijalitet (iako se njezini krakovi znaju trzati u grlu).

11. Dudov svilac

Morski plodovi s hrskavim dudovim svilcem
Morski plodovi s hrskavim dudovim svilcem Restless Focus/Flickr

Ličinke dudovog svilca paniraju se baš kao i pileći filet, tako da se umoče u brašno i mrvice te bace na vruće ulje. Jedu se kao slasne grickalice u objema Korejama.

12. Casu Marzu

casu Merzu
casu Merzu Wikimedia

Talijanski sir od ovjčejg mlijeka koji se pravi tako da se u taj sir stave larve sirne mušice koja unutra ostavi svoja jajašca, a sir se jede zajedno sa živim ličinkama (kad se izlegnu).