9 užasavajućih stvari koje žene i curice diljem svijeta proživljavaju samo zato jer imaju menstruaciju

Zatvara ih se u šupe, ne smiju raditi poslove kao i muški, misle da umiru...

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2015
Foto: Mihovil Radauš/Telegram

Menstruacija je prirodni dio ženskog zdravstvenog ciklusa i sve ono što tih par dana u mjesecu nose, u modernom svijetu nisu nikakav tabu. No, u nerazvijenim zemljama menstrualni ciklus je tema o kojoj se ni danas ne priča. Štoviše, mnoge mlade djevojke i žene žive u zabludama ili su pak diskriminirane samo zato jer menstruiraju.

Osim toga, nedostatak sanitarnih proizvoda često utječe na odrastanje tinejdžerica i na njihovo obrazovanje. Sve one djevojke koje si ne mogu priuštiti higijenske proizvode često zbog toga izostaju iz škole, a njihovi alternativni načini da spriječe prljanje odjeće krvlju su prilično upitni i mogu izazvati infekcije koje se sa sobom nose teške posljedice.

U mjestima gdje se žensko tijelo gleda sa sumnjom i tamo gdje još uvijek postoje mitovi, postoje i društvene podijele između žena i muškaraca koje žene ograničavaju na to da mogu raditi samo određene poslove, piše Huffington Post. Ovo su neki od nepravednih načina kako društvo postupa sa ženama tijekom njihove mjesečnice diljem svijeta, ali i što se čini po pitanju riješavanja tih problema.

1. U mnogim zemljama žene koriste komadiće spužve iz madraca ili lišće umjesto uložaka zbog čega dobivaju infekcije

lisce
Djevojke koje si ne mogu priuštiti higijenske proizvode, koriste lišće Mihovil Radauš/Telegram

Bez obzira koliko koštaju najjeftiniji higijenski ulošci, danas su još uvijek preskupi prosječnoj tinejdžerici u Keniji, pokazalo je to istraživanje Project Humanityja. Posljedica toga je da mnoge djevojke tijekom menstruacije koriste krpe, lišće, novine, komadiće spužve iz madraca i mnoga druga čudna sredstva da spriječe menstrualno krvarenje da prođe kroz odjeću. Osim što nije efektivno, vrlo često je uzrok različitih infekcija koje nose još veće dugoročne posljedice.

Kako bi osigurali da djevojke dobiju sve što im treba i ne izostaju iz škole jer imaju mjesečnicu, organizacija Femme International prikuplja i donira menstrualne pribore u istočnom dijelu Afrike u kojima se nalazi sve što djevojakama treba tijekom mjesečnice: higijenske uloške koji se mogu višekratno koristiti ili menstrualne čašice, posude za pranje tih uložaka i čašica, ručnik, sapun te ručno zrcalo.

2. U dijelovima Japana žene zbog menstruacije ne mogu raditi tradicionalne muške poslove poput toga da budu sushi chefovi

sushi
Japanci vjeruju da žene ne mogu biti vrhunski chefovi Mihovil Radauš/Telegram

Prema japanskoj tradiciji, žene ne mogu biti chefovi za sushi upravo iz razloga jer menstruiraju, a to je otvoreno za New York Times komentirao čak i Yoshikazu Ono, sin poznatog japanskog chefa. “Biti profesionalac u ovom poslu znači da imaš konstantan balans okusa hrane u ustima, ali žene to nemaju zbog svog menstrualnog ciklusa i zato ne mogu biti chefovi za sushi”, izjavio je Ono 2011. godine.

Ranije, 1999. godine, Japan je zakonom koji nalaže jednakost spolova pokušao otkloniti diskriminaciju diktirajući da i muškarci i žene mogu raditi sve poslove. A kako bi se stvorio model zapošljavanja pogodan za žene jedan poduzetnik napravio je puno više, otvorio je sushi restoran te zaposlio samo žene.

3. U Nepalu djevojke koje menstruriraju protjerane su u mračne šupe

tamna_soba
Žene su osuđene na izolaciju dok menstruiraju Mihovil Radauš/Telegram

Iako je zakonom zabranjena još 2005. godine, chaupadi tradicija još uvijek egzistira u nekim dijelovima Nepala, a po njoj društvo tjedan dana izolira osobu koja menstruira. Žene obično pošalju da budu same u šupi udaljenoj od kuća ostatka zajednce, a tamo imaju minimalnu higijensku zaštitu te se vrlo lako mogu razboliti do te mjere da im je život ugrožen. Osim toga, ne mogu potražiti ni pomoć od nekoga jer je ljudski kontakt sveden na minimum.

Odlučni da prekinu takvu praksu u Nepalu, udruga Rupa Chand Shah ohrabruje djevojčice da dolaze na nastavu i dok menstruiraju, a nadaju se kako će svojim aktivnim radom uspjeti uvjeriti ljude da napuste ovaj okrutni tradicionalni običaj.

4. Za beskućnice u SAD-u najgora borba događa se u vrijeme mjesečnice

Među stvarima koje se doniraju beskućnicima, ulošci se rijetko nađu
Među stvarima koje se doniraju beskućnicima, ulošci se rijetko nađu Mihovil Radauš/Telegram

Tamponi i higijenski ulošci ono su čemu beskućnice na ulicama diljem SAD-a, ali i drugdje u svijetu, nemaju pristup. Naime, ovi proizvodi su skupi te oni i koji doniraju nešto za beskućnike, ne misle i nisu upućeni da bi trebali donirati nešto esencijalno poput uložaka i tampona.

Osim toga, beskućnice baš i nemaju pristup praonicama, čistim ručnicima i tuševima što vrijeme mjesečnice čini još težim i svaki put im prijeti opasnost od dobivanja infekcije.

Kako bi pomogli beskućnicama kojima to treba, brine se udruga Distributing Dignity, jedna od nekoliko neprofitnih udruga koja se fokusira na to da pomogne ženama oko nabave higijenskih proizvoda u skloništima u New Jerseyju, New Yorku i još nekim mjestima diljem SAD-a.

5. Menstruacija je stroga tajna u Malaviju

tajna
Žene u Maalviju ne smiju pričati o mjesečnici Mihovil Radauš/Telegram

Sram koji obavija mjesečnicu u Malaviju prilično je velik, toliko da čak roditelji svojoj djeci ne govore ni da postoji, otkrilo je istraživanje UNICEF-a. Djevojčice ponekad dobiju koju informaciju od svojih teta koje ih uče kako napraviti uloške od stare odjeće te ih upozoravaju da ne pričaju s dečkima dok imaju mjesečnicu.

UNICEF-ov program za promicanje menstrualne higijene cilja na to da probije te društvene tabue i omogući djevojakama edukaciju i sredstva koja su im potrebna kako bi sigurno i ugodno provele dane svoje mjesečnice. Pojedine grupe osnovale su sanitarne odijele u školama koje omogućavaju curama i dečkima privatnost, pribavlja im higijenske uloške te organizira grupe koje uče djevojke istinu o menstruaciji.

6. U Boliviji djevojke moraju skrivati uloške da se ne vide u smeću, uvjeravaju ih čak i da menstruacija može uzrokovati rak

smece
Djevojke radije nose cijeli dan korištene uloške u torbi nego da ih bace u koš s ostalim smećem Mihovil Radauš/Telegram

Mnoge udruge upozoravaju na stanje u Boliviji gdje se djevojkama govori, čak i od strane školskih učitelja i učiteljica, da skrivaju svoje higijenske uloške i odvajaju ih od ostatka smeća.

Rasprostranjeno je vjerovanje da ostavljanje starih uložaka zajedno s ostatkom smeća može uzrokovati razne bolesti pa čak i rak, otkriva jedno izvješće UNICEF-a. Čak i kad postoji neko posebno mjesto isključivo za ostavljanje uložaka, djevojke ih često tijekom nastave skrivaju u svojim torbama te čekaju dok dođu kući kako bi ih se riješile.

Nakon istraživanja 10 škola u Boliviji, UNICEF je otkrio koji su najveći izazovi s kojim se tamošnje djevojke suočavaju, uključujući i osjećaje koje proživljavaju – sram te ograničen pristup privatnim zahodima. UNICEF je nakon toga formirao akcijski plan kojim žele poboljšati okoliš za djevojke u školama. Pokrenuli su opširnu menstrualnu edukaciju, povećavajući dostupnost upijajućih materijala od kojih djevojke mogu praviti sigurne uloške te rade na poboljšanju sanitarnih uvjeta u školama.

7. U dijelovima Indije, ženama se govori kako svojim menstruiranjem mogu zagaditi hranu

krastavci
Vjeruju kako žene koje menstruiraju mogu zagaditi hranu Mihovil Radauš/Telegram

Narodno vjerovanje u nekim dijelovima Indije da žene koje diraju, primjerice, krastavce dok menstruriraju, mogu pokvariti ovu namirnicu samo svojim dodirom. Ali nije stvar samo u povrću koje ne smiju dirati već ih se upozorava da moraju izbjegavati kuhanje bilo kakvih namirnica za cijelu obitelj jer bi mogle pokvariti hranu.

8. U Afganistanu ženama govore da bi mogle postati neplodne ako se tuširaju tijekom mjesečnice

tusiranje
Djevojke se boje da će ostati neplodne ako se tuširaju Mihovil Radauš/Telegram

Naime, žene u Afganistanu žive u uvjerenju da će im pranje genitalija tijekom mjesečnice uzrokovati ‘gazag’, što znači da će postati neplodne.

Kako bi pravovremeno intervenirali i naučili djevojke da to nije baš točno, UNICEF je pokrenuo WASH program koji uključuje otvaranje sanitarnih i higijenskih odijela te uči djevojke pravilnim higijenskim navikama tijekom mjesečnice.

9. Gotovo pola djevojaka u Iranu misli da je menstruacija bolest

naslovna_3
Vjeruju da je menstruacija bolest Mihovil Radauš/Telegram

Iran je još jedno mjesto na kojem se stvara veliki tabu oko menstruacije, a UNICEF-ovo istraživanje pokazalo je kako 48 posto djevojaka vjeruje da je menstruacija bolest.

Unatoč rasporostranjenoj zabludi, rad UNICEF-a donio je dobre rezultate, točnije, oko 62 posto djevojaka koje su imale menstrualnu edukaciju UNICEF-a, počele su se kupati tijekom mjesečnice što dosad nije bila praksa jer su mislile da su bolesne.

Tamara Matković
Novinarka
979 članaka Više o autoru