Afrički znanstvenici odlučni su u svom naumu da čokoladu učine zdravom

Znanstvenici iz Gane dodali su novi korak u obradu kakaovca

FOTO: Steve Miller/ Steve Miller

Znanstvenici su uvidjeli koliko je čokolada važna u našim životima, a osim što nas čini sretnima, uskoro će nam, zahvaljujući njihovim naporima, donositi još više dobrobiti za naše zdravlje. I ranije su brojna istraživanja potvrdila dobrobiti od konzumiranja čokolade, od toga da može smanjiti krvni tak i kolesterol do toga da smanjuje rizik od moždanog udara, a upravo zahvaljujući novom otkriću afričkih stručnjaka, čokolada će imati još više antioksidansa u svom sastavu.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Gani pronašli su način kako čokoladu istovremeno učiniti još bogatiju okusom i nutrijentima, a pri tom sačuvati njezine antioksidanse.

Priprema drugačija od tradicionalne

Kakao kao namirnica prolazi kroz nekoliko procesa obrade prije nego što postane ukusna čokoladica, ali neki od korisnih antioksidansa, poput poliphenola, prilikom tog procesa su se dosad uništavali.

‘Odlučili smo dodati jedan novi korak u procesu proizvodnje prije nego što zrna kakaovca fermentiraju kako bismo sačuvali što više poliphenola. To se u tradicionalnoj pripremi ne čini i zato je samo naše istraživanje drugačije od svih ranijih pokušaja’, objasnio je profesor Emannuel Ogene Afoakwa sa Sveučilišta u Gani.