Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Ako dnevno pojedete samo dvije kriške slanine ili šunke, povećavate si šanse da obolite od karcinoma, kažu liječnici

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su mesne prerađevine kancerogene

ZADNJA IZMJENA: lis 26, 2015
Foto: PIXSELL

Za sve ljubitelje mesnih prerađevina, kao što su slanina, kobasice ili šunka, stižu loše vijesti iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je objavila da takve namirnice uzrokuju rak.

U pojašnjenju objavljenom u ponedjeljak navodi se da 50 grama prerađenog mesa na dan povećava šanse za dobivanje raka debelog crijeva za 18 posto. To je otprilike dvije kriškice slanine na dan, prenosi BBC.

I neprerađeno crveno meso kancerogeno?

WHO smatra da je i neprerađeno crveno meso također potencijalno kancerogeno, ali za to još ne postoji dovoljno dokaza. Na štetnost ovakvih namirnica utječu načini na koji se nastoji poboljšati njihov okus, kao što su sušenje, soljenje i dodavanje raznih konzervansa. Ovom objavom WHO je izjednačio mesne prerađevine s primjerice alkoholom.

Za one koji konzumiraju umjerene količine mesnih prerađevina rizik dobivanja raka je malen, ali on se povećava kako se povećava i unos količine prerađenog mesa, rekao je dr. Kurt Straif iz WHO-a.

Smatra kako svakako ne treba skroz prestati s unosom crvenog mesa jer je on glavni izbor željeza, cinka i vitamina B12.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba