Ako imate bebu koja neprestano plače zbog kolika imamo umirujuću vijest; znanstvenici znaju što ih smanjuje

Nova studija proučila je utjecaj već postojećeg probiotika na tržištu

ZADNJA IZMJENA: sij. 8, 2018
Foto: Getty Images/iStockphoto

Svaki dan stotine i tisuće beba i njihovih zabrinutih obitelji pati zbog kolika, stanja koje se dijagnosticira intenzivnim napadima bebinog pretjeranog plača koji traje satima. Uzrok i dalje nije poznat i unatoč nekoliko opcija tretmana na tržištu, vrlo je malo znanstvenih dokaza da ijedan od njih olakšava probleme. Tim znanstvenika sugerira da ipak možda postoji nešto što pomaže. Nova studija pruža vrlo opsežne dokaze da je probiotik lactobacillus reuteri, koji je već u prodaji kao sredstvo za olakšavanje kolika kod beba, ustvari efikasan način liječenja.

Prijašnje su studije dvojile o efikasnosti ovog probiotika. Ali nova saznanja, bazirana na ispitivanjima u četiri različite klinike koja su pratila ukupno 345 dojenčadi s kolikama, pokazuju da ovaj probiotik djeluje, barem kod djece koju majke doje.

Ne zna se djeluje li jednako i kod djece koja nisu dojena

Istraživanja, rađena u Italiji, Poljskoj, Kanadi i Australiji, pratila su kako korištenje probiotika utječe na smanjenje plača kod novorođenčadi s kolikama. U usporedbi s bebama koje su uzimale placebo, dojena djeca koja su koristila probiotik dva su puta vjerojatnije smanjila plakanje za 50 posto poslije 3 tjedna tretmana.

“Još je uvijek broj studija s djecom koja su hranjena nadomjesnim mlijekom ograničen, pa se ne može automatski smatrati da probiotik lactobacillus reuteri liječi kolike, iako je to put koji obećava za one majke koje doje”, kaže pedijatrica Valerie Sung koja je vodila istraživanje u Australiji.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru