Ako imate neuropatiju i umirete od bolova, znanstvenici predlažu da probate izbaciti gluten

Utvrdili su da dijeta bez glutena može olakšati simptome povezane s glutenskom neuropatijom

FOTO: Pixabay

Novo istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Sheffield, tvrdi da bezglutenska dijeta može prevenirati bol koja se javlja zbog periferne neuropatije kojoj je uzrok osjetljivost na gluten. Znanstvenici su utvrdili da dijeta bez glutena može olakšati simptome povezane s glutenskom neuropatijom, oštećenjem živaca koje uzrokuje slabost, utrnulost i bol, obično u rukama i stopalima ali se može pojaviti i u drugim dijelovima tijela.

Osjetljivost na gluten uzrokuje bol u abdomenu, nadutost i plinove ali za neke ljude intolerancija može rezultirati bolnim stanjem živaca. “Ova studija je obećavajuća jer pokazuje kako bezglutenska dijeta može eliminirati bol koja se javlja zbog glutenske neuropatije,” kaže autor studije dr. Panagiotis Zis.

Ranija studija pokazala isto

Znanstvenici kažu da osjetljivost na gluten može biti povezana s perifernom neuropatijom, stanjem oštećenja živaca izvan mozga i leđne moždine. Studija iz 2015. utvrdila je da je 32 posto ljudi s perifernom neuropatijom osjetljivo na gluten. Obično je stanje periferne neuropatije vezano uz dijabetes ali znanstvenici kažu da kada osoba osjeća takvu bol, a stanje se ne može objasniti, a ima netoleranciju na gluten, dijagnoza može biti glutenska neuropatija.

U grupi ispitanika, nakon pridržavanja striktne bezglutenske dijete, 89 posto sudionika nije više osjećalo bol uzrokovanu neuropatijom. To nije prva studija o utjecaju bezglutenske dijete na bol. Studija iz 2010. na 15 pacijenata s neuropatijom koji su jeli hranu bez glutena, 11 od njih je stabiliziralo svoje stanje. Iako istraživanje pokazuje vezu između bezglutenske prehrane i smanjenja bolova, ne pokazuje da jedno uzrokuje drugo, napominju znanstvenici. “Da bi se ovi rezultati potvrdili, potrebno je provesti još istraživanja”, kaže dr. Zis.