Ako imate problema s crijevima, možda je problem u žvakama koje žvačete?

Žvakaća guma može sadržavati sastojak koji je problematičan ako imate osjetljiva crijeva

Close-up of a woman's face with pink lips and gum bubble. Vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Imate li problema s crijevima, sigurno ste se opskrbili pre i probioticima, možda ste pokušali i popularnu dijetu šesnaestosatnog posta, ili jedete hranu s malo FODMAP-a, sve da biste smanjili upale, ali crijeva vas još uvijek ne puštaju na miru.

Na podcastu Mindbodygreen, gastroenterolog Marvin Singh kaže da je za zdravlje crijeva važno i kakvu žvakaću gumu žvačemo.

Provjerite etiketu

Žvakaća guma može sadržavati FODMAP, što označava fermentirane oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, a odnosi se na vrste ugljikohidrata koje se ne probavljaju ili se slabo apsorbiraju u tankome crijevu. Sve što je na etiketi označeno bez šećera, sadrži poliole, zamjene za šećer.

Znači, ako je vaša prehrana s niskim udjelom FODMAP-a, odnosno izbjegavate proizvode s visokim sadržajem fruktana poput češnjaka, luka, jabuka, kelja i još mnogo toga, ali i dalje patite od nelagode ili simptoma sličnih sindromu iritabilnog crijeva, možda trebate provjeriti etiketu na žvakaćoj gumi. Kod onih koji imaju osjetljiva crijeva i mala količina poliola može učiniti štetu.