Ako još uvijek dvojite oko doručka, nemojte; znanstvenici kažu da je ključan kad želite smršaviti

Kod grupe koja je imala 3 obroka dnevno, među njima veliki doručak, zabilježen je gubitak kila i gladi

FOTO: Pixabay

Znanstvenici iz Izraela proučavali su 11 žena i 18 muškaraca, s dijabetesom tipa II i pretilošću. Pacijenti su uzimali inzulin i bili prosječne dobi od 69 godina. Prva je grupa uzimala obilan doručak, ne preveliki ručak i vrlo malo za večeru. Druga grupa konzumirala je, tijekom dana, 6 manjih obroka. Bilježene su vrijednosti glukoze i promjene u težini.

Rezultati su pokazali da je plan prehrane s 3 obroka, s visokoenergetskim doručkom puno uspješniji način za mršavljenje nego 6 manjih obroka, piše Newsweek. Prva grupa je tijekom ispitivanja izgubila prosječno oko 5 kilograma, dok je druga grupa snizila težinu za samo 1,5 kilograma. Glad i žudnja za hranom kod prve grupe smanjila se dok se kod druge grupe povećala. Dodatno, grupa koja je jela ozbiljan, visokoenergetski doručak trebala je znatno manje inzulina, a druga grupa morala je uzimati više inzulina nego prije.

Važno je ujutro uzimati hranu koja zasićuje

Rezultati istraživanja su prezentirani na godišnjem skupu Endokrinološkog društva u Chicagu i sugeriraju da ispravno vrijeme uzimanja hrane i frekvencija obroka može imati značajnu ulogu u kontroli težine za dijabetičare. Iako se istraživanje radilo na pacijentima koji već boluju od dijabetesa, Daniela Jakubowicz, glavna autorica studije kaže da su rezultati “totalno primjenjivi i za pretile pacijente koji nemaju dijabetes ili predijabetes”.

Dr. David Friedman, klinički nutricionist, kazao je da je obilat doručak nakon kojega tijekom dana slijede dva manja obroka može pomoći mršavljenju. On sugerira da ljudi koji nastoje izgubiti kilograme stoje podalje od bijelog brašna i rafiniranih šećera ujutro i umjesto toga jedu hranu koja će ih zasititi, kao jaja sa špinatom, avokadom, organsku zobenu kašu, čak i palačinke od cjelovitog brašna s prirodnim zaslađivačima.