Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Ako nas pitate, ovo je vijest dana: najstariji pas u osječkom azilu, 16-godišnji Petar (zvan Deda) napokon ima dom

Petar je skoro cijeli svoj život proveo u azilu, sad je udomljen zbog nove aplikacije

FOTO: Facebook Azil Osijek - volonteri

Najstariji pas u osječkom azilu, 16-godišnji mješanac Petar, nakon što je gotovo čitav život proveo bez svoje obitelji, konačno je udomljen. Jedna od volonterki Udruge Pobjeda koja vodi azil, Lucija Baraban, ispričala nam je kako je Petra novi vlasnik našao putem aplikacije Azil Osijek koju su lansirali prije tri mjeseca.

Da mu je aplikacija olakšala pronalazak psa, potvrdio nam je i 23-godišnji Vladimir Vdović, Petrov novi vlasnik. “Aplikacija je zaista odlična jer pomaže ljudima da saznaju više o psima, da pročitaju njihovu priču, bez da moraju čekati odgovor mailom ili na Facebooku”, komentirao je kratko.

znači…pročitajte ovo 5x, 10x, ma čitajte dok god vam ne sjedne!!!PETAR SE UDOMIO LJUDI MOJI!!!!!!najstariji…

Gepostet von Azil Osijek-volonteri am Montag, 21. Mai 2018

Mješanac idealan za nekoga tko želi mirnog psa

Vladimir je tako detaljno proučio aplikaciju i pronašao Petra. “Odlučio sam se za Petra jer sam vidio da je zaista star pas, a za njih nažalost nema puno ljubavi kod prosječnog udomitelja. Ne zanimaju ga igračke, ne može potrčati za nekim, čak mu ni maženje nije pretjerano zanimljivo, iako obožava četkanje, po svemu sudeći.”, kaže Vdović i dodaje kako takvi psi često nisu atraktivni obiteljima s djecom, a njega je baš to privuklo da pruži dom Petru koji je dugo u Azilu.

Mješanac srednje veličine za kojeg se čak ne može odrediti ni od koje je vrste izmješan, kaže volonterka Lucija, u njihovom je azilu duže nego ona. “Mi smo kao Udruga Pobjede u azil stigli 2007. godine, tada smo ga počeli preuzimati od Udruge Život. A Petar je već bio tu. Rođen je 2002. godine. Prije otprilike dvije i pol godine bio je udomljen zajedno sa svojom prijateljicom, kujicom Rovkom, ali njihova je udomiteljica preminula, pa su se prije nešto više od godinu dana vratili u Azil.”, kaže Lucija i dodaje kako ih je to tada jako rastužilo.

I Petar i Rovka su nam se vratili.Da, jel da kako je tužno u Azilu posljednjih dana?I ovoga puta nemamo koga kriviti…

Gepostet von Azil Osijek-volonteri am Mittwoch, 1. Februar 2017

Petar će sada, osim u novi dom, i u novi ured

Ipak, osmijeh na lice vratio im je Vladimir, koji je usvajanjem i sam kaže, želio pomoći volonterkama azila, ali i jednom starijem, simaptičnom psu. “Mislim da zadovoljan nije prikladna riječ, možda je bolje reći da sam sretan s njime. Po naravi je miran, što je za očekivati od tako starog psa. Po informacijama koje Azil Osijek ima, Petar je star 16-17 godina, što je u ljudskim godinama 112-119, tako da ga svi u uredu zovu “Deda”. Upravo takva mirna narav je nešto čemu sam se nadao u novom prijatelju, stoga sam sretan što me Petar prihvatio.”, kaže Vladimir koji, srećom, svoga psa može i planira voditi i na posao.

Petar se, kaže Vladimir, još privikava na njega jer ga je tek jučer poveo sa sobom doma Vladimir Vdović
Petar neće biti usamljen, jer ga Vladimir može svakodnevno voditi u svoj ured Vladimir Vdović

Sreću zbog Petrovog novog doma dijeli i Lucija “ Mi smo ovdje oduševljeni. Evo, ja čitavo jutro ponavljam kako ne mogu vjerovati da je Petar udomljen. To je nešto što se ne događa svaki dan, a zbog toga nam je svakako lakše podnijeti svakodnevne, često tužne događaje koji nas zadese.”, kaže Lucija i dodaje kako bi rado udomili i, kako je od milja zovu, rovokopačicu Rovku koja je sa Petrom već dugi niz godina u azilu, pa i ona traži neki topli dom u kojem bi mogla provesti ostatak života.

Petar još malo istražuje novi prostor, ali nesigurnos bi trebala uskoro nestati Vladimir Vdović
Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više