Ako ne jedete ovu hranu dosta su velike šanse da ćete biti depresivni
Nizak kolesterol povećava rizik od samoubojstva za 112 posto
Već dugo znamo da nam masna hrana povećava kolesterol i time povisuje rizik prerane smrti zbog srčanog ili moždanog udara. To nije baš posve točno i dogma da je mast tako loša jedan je od uzroka rastućeg broja osoba koje pate od depresije.
Nove analize objavljene u Journal of Psychiatry and Neuroscience nalaze da su niske vrijednosti kolesterola potencijalno uzrokovane neadekvatnom količinom masti u prehrani, povezane sa dubokom depresijom i suicidalnim mislima. Nizak kolesterol povećava rizik od samoubojstva kod depresivnih ljudi za 112 posto.
Jedna teorija kaže da je to zato jer je mozak sastavljen od 60 posto masti, a oko 25 posto tjelesnog kolesterola nalazi se u mozgu. Mozak ne može optimalno funkcionirati bez dovoljno masne hrane.
Oko 25 do 35 posto dnevnih kalorija trebale bi biti masti
Neke su studije pokazale da vrlo nizak kolesterol utječe na sintetiziranje i prijenos neurotransmitera serotonina. Naravno, nećete sada početi naglo jesti hamburgere, pržene krumpiriće ili puno maslac da bi povećali unos masti u organizam. Umjesto toga, potrebno se usredotočiti na prave masti u razumnim količinama koje imaju korist za mentalno zdravlje. Oko 25 do 35 posto dnevnih kalorija trebalo bi biti od masti.
Najbolje omega 3 masne kiseline
Najbolje masti su omega 3 masne kiseline koje su visoko koncentrirane u mozgu i povezane sa povišenim razinama dobrog HDL kolesterola. Nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan je sa promjenama raspoloženja i depresijom. Dobri izvori su masna riba kao tuna, losos, haringa, srdela i bakalar, meso i mlijeko travom hranjenih životinja, jaja i sjemenke. Hrana bogata monozasićenim mastima kao avokado, bademi i maslinovo ulje isto se vežu uz povećanje vrijednosti dobrog kolesterola HDL i poboljšanje kognitivnih funkcija.
Trans masti povezuju se s većim rizikom od depresije
Zasićene i trans masti povezuju se s većim rizikom od depresije. Veća konzumacija visokokvalitetnih masti nije ključ do sreće za svakoga. I nizak kolesterol i depresija mogu biti uzrokovani drugim čimbenicima i mogu značiti i kakvu prikrivenu bolest, ili nedostatak kakvih drugih hranjivih tvari, uzimanja određenih lijekova ili genetsku rezistenciju na kolesterol iz hrane. Svaki slučaj je individualan i možda ga nije moguće promijeniti prehranom.