Ako ne želite živjeti u boli naprosto morate što prije početi paziti na leđa. Stručnjaci savjetuju kako

Kako se voziti u automobilu, kako sjediti, kako provesti dan u uredu...

ZADNJA IZMJENA: tra 24, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Ako vas počnu mučiti svakodnevni bolovi u leđima, morate malo prilagoditi svoje dnevne navike. Dnevne rutinske aktivnosti ako se krivo rade, kao usisavanje kuće, rad za stolom, vožnja, vrtlarenje ili čak spavanje, mogu izazvati bolove u leđima. Budite ljubazni prema svojim leđima i slijedite ove upute, savjetuju iz Harvard Medical School.

Izaberite dobar stolac. Stolac na poslu mora vam osiguravati dobar potporanj za leđa, idealno bi bilo da se naslon podešava, da ima potporanj za lumbalni dio, naslone za ruke i kotače. Organizirajte radni prostor tako da se ne morate puno okretati kako biste dohvatili predmete koje često trebate. Kada putujete nemojte pretovariti torbicu, kofer ili ruksak.

Tijekom vožnje poduprite donji dio leđa

I dok vozite, mislite na svoja leđa. Smjestite se u sjedalu do kraja, a ako je potrebno koristite zarolanu deku ili ručnik iza donjeg dijela leđa da poduprete lumbalnu kralježnicu. Ponekad prebacite težinu. Razmislite i o pjenastom jastuku na sjedalu koji će apsorbirati neke od vibracija. Ako vozite daleko, često napravite stanku, izađite iz automobila i protegnite se.

Možete li, spavajte postrance, savijte koljena i malo ih povucite prema prsima. Jastuk bi vam trebao biti u ravnini s kičmom, nemojte da vam glava stoji previsoko. Izaberite madrac koji je dovoljno tvrd da podupire kičmu.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program