Ako se bojite visine, sugeriramo da ne pogledate video spašavanja perača prozora s nebodera. Zastrašujuć je

Meteorolozi tvrde da je perače prozora u pogibeljnu situaciju doveo upravo oblik zgrade

ZADNJA IZMJENA: svi 16, 2019
Foto: Screenshot/Youtube

Dvojica perača prozora spašena su s metalne platforme koja je visjela na kranu i nekontrolirano se ljuljala s krova nebodera visokog 50 katova u gradu Oklahomi u Americi. Prema pisanju lokalnih medija, kran na neboderu Devon postao je nestabilan zbog iznimno jakih vjetrova, a platforma koju je držao otela se kontroli i silovito počela njihati. Pritom je razbila i nekoliko prozora na neboderu.

Srećom, vatrogasci su hitno intervenirali i spasili dvojicu muškaraca s visine od 260 metara.

Vatrogasci su zaključili da je kran ušao u sigurnosni način rada u kojem blokira motore za potezanje kablova. Da bi onesposobili sigurnosni sustav, koji je otežavao spašavanje, vatrogasci su morali kontaktaktirati proizvođača koji im je objasnio kako to učiniti. Dvojac je ostao zatočen na platformi u srijedu oko 7.45 ujutro po lokalnom vremenu, a cijela akcija spašavanja je trajala nešto više od jednoga sata.

Krivac je možda oblik zgrade

Nakon što im je proizvođač rekao kako onesposobiti sigurnosnu blokadu, vatrogasci su platformu malo spustili i osigurali uz pomoć užadi, a zatim je skroz spustili na krov zgrade i tako spasili radnike. Iako su na mjesto događaja stigli i liječnici Hitne pomoći, nije bila potrebna medicinska intervencija. Perači prozora su rekli da su se samo malo prestrašili.

Alex Sosnowski, meteorolog iz AccuWeathera, kaže da je brzina vjetra na tlu bila između 12 i 25 kilometara na sat, što ne bi trebao biti problem za perače, no brzine su vjerojatno na krovu zgrade bile mnogo ozbiljnije. Dodao je da je razlog tome specifičan oblik zgrade, koji može kanalizirati vjetar, zbog čega je on snažnije ubrzao i doveo perače prozora u pogibeljnu situaciju.

Srećom, sve je dobro završilo.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program