Ako ste jedna od onih osoba koje sve račune trpaju u novčanik pa tamo stoje mjesecima: prestanite, opasni su

Devedeset posto računa koje uzimamo u dućanima sadrže kancerogene supstance

ZADNJA IZMJENA: sij 17, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Stručnjaci upozoravaju da 90 posto računa koje moramo uzimati u dućanima sadrži kancerogene supstance. Potvrde koje koriste tintu koja nakon nekoga vremena blijedi napravljene su od termalnog papira koji sadrži bisfenolA, skraćeno BPA. Studije su pokazale da bisfenolA može izazvati o hormonima ovisne karcinome, a povezuje se i s nepolodnošću, autizmom, ADHD-om, pretilosti, dijabetesom tipa II, preranim porođajem i preranim ulaskom u pubertet.

Već od prije znanstvenike brine plastika koja sadrži ovaj kemijski spoj. Prema profesoru Nicholasu Oleai, sa sveučilišta Granada u Španjolskoj, trebali bi izbjegavati čuvati takve potvrde u torbicama, novčanicima, autima. BPA se dodaje da bi otisak na termalnom papiru bio tamniji bez korištenja tinte, a nalazimo ga i u plastičnim bocama vode i spremnicima za hranu načinjenima od plastike.

Račune bi odmah trebali izvaditi iz novčanika

Međunarodni znanstvenici, predvođeni sveučilištem Granada, analizirali su račune ispisane na termalnom papiru iz Brazila, Španjolske i Francuske. Ovu vrstu papira prepoznajemo tako jer pocrni čim ga izložimo toplini, naprimjer svijeće ili šibice. Više od 90 posto računa u Brazilu i Španjolskoj sadržavalo je BPA, a u Francuskoj 50 posto, objavljeno je u časopisu Enviromental Research. Francuska vlada poduzima korake za smanjenje upotrebe ovog kemijskog spoja od 2014. godine.

Znanstvenici upozoravaju da u rukovanju s ovakvim računima treba biti oprezan. Ne bi smjeli dolaziti u kontakt s hranom, ne bi ih smjeli bacati s ostalim smećem, pisati na njima zabilješke, vrtjeti ih u rukama ili ih pohranjivati u autima i ručnim torbicama. Ukratko, trebalo bi ih što manje dodirivati. Vrlo često, primijetit ćete malo bijelog pudera koji vam se lijepi za prste. To je bisfenolA.

Blagajnici su posebno izloženi opasnosti

Znanstvenici traže alternative za BPA, kako bi ga mogli zamijeniti u puno stvari koje koristimo. Tako su u Francuskoj bisfenolA zamijenili BPS-om, ali znanstvenici nisu previše zadovoljni jer smatraju da i taj spoj loše djeluje na ravnotežu hormona, a u okolišu ostaje dulje prisutan nego BPA. Znanstvenici sugeriraju da je najbolje prijeći na davanje računa emailom ili porukom, a španjolska vlada je obećala da će problem štetne kemikalije u svojoj zemlji riješiti do 2020.godine.

Istraživanja su pokazala da blagajnicima kroz ruke zna proći 30 potvrda na sat, pa po završetku smjene imaju znatno veću količinu bisfenolA u krvi i urinu nego prosječna osoba i trebalo bi ozbiljno razmisliti kako zaštiti te ljude, upozorava profesor Olea.

Eva Benedik
Telegram autor
1914 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program