Život

Ako ste se odlučili preseliti u Kanadu, ovo je nekoliko stvari koje bi pritom trebali uzeti u obzir

Kanađani su poznati po prijateljskom odnosu prema strancima

FOTO: Alex Indigo

Priča se da mladi Hrvati sve češće napuštaju Hrvatsku. Mnogi od njih novi dom žele potražiti u Kanadi, drugoj zemlji po veličini na svijetu, zemlji pejzaža koji oduzimaju dah i nepregledno širokih prostora. Kanađani su poznati po prijateljskom odnosu prema strancima i sama vlada je ponosna na svoju dobrodošlicu imigrantima.

Tu je i premijer Justin Trudeau koji osvaja fanove diljem svijeta priopćenjima za medije, slikanjem sa pandama i znanjem kvantnog računjanja. No, postoje neki aspekti života u toj zemlji koji će vas možda natjerati da se zamislite, piše BBC News.

Komarci su se adaptirali na surovu klimu

Poznato je da pojedina područja Kanade imaju zimi vrlo niske temperature koje mogu pasti ispod minus 40 stupnjeva uz jak vjetar. I kada zatopli, opet postoji razlog zašto treba ostati u kući, u nekim područjima. Uz muhe koje ne grizu, Kanada ima puno vrsta komaraca koji su se adaptirali na surovu klimu.

14224281992_5ba152b0c3_o
U Kanadi ima puno vrsta komaraca Flickr/Fyn Kynd Photography

Ollie Williams, BBC sportski komentator koji se preselio na sjeverozapad Kanade 2014. godine, kaže: “Kada sam se selio tamo nitko mi nije spomenuo komarce. Znajući da je tamo led više od pola godine, mislio sam da to ne može biti dom ovih insekata željnih krvi i veličine palca.” Čini se da insekti hiberniraju tijekom zime i vraćaju se u proljeće, spremni da napadnu svaki dijelić otkrivene kože, kada na primjer pokušate uvečer prošetati psa.

Troškovi života podložni tečaju kanadskog dolara

Amerikanci su na ovo naučeni ali Europljani baš i ne. Svaki iznos koji vidite otisnut na etiketi je niži nego što ćete u konačnici morati platiti. “Nije jasno zašto ne mogu odmah reći konačnu cijenu nego dodaju još poreze ili napojnice,” kaže Williams.

Osim toga, cijena dnevnih namirnica ovisi o tome kako stoji kanadski dolar u odnosu na američki. Većina voća i povrća koje se konzumira u Kanadi je iz uvoza pa je cijena podložna fluktuaciji tečaja.

8632979033_083fe8b7cd_o
Većina voća i povrća je iz uvoza Flickr/Lisa Pinehill

Cijene benzina su više nego u Americi, ali Europljane će više iznenaditi cijena piva, vina i alkohola zbog visokog poreza. Ovisno o tome gdje ste u Kanadi, zakon o alkoholnim pićima ograničava gdje se on može kupiti i konzumirati.

Rastuće cijene nekretnina

Rastuće cijene nekretnina u Vancouveru i Torontu nedostupne su sve većem broju ljudi. U travnju, Canada’s national housing agency objavila je da 9 od 15 najvećih tržišta nekretnina u zemlji pokazuje znakove precijenjenosti. Prosječna cijena nekrenine u Vancouveru porasla je prošle godine za 32 posto.

Dva za život najzanimljivija grada, Vancover i Toronto, imaju ekstremno skupe nekretnine. Dovoljno je bogatih ljudi da ove nekretnine kupuju ali niža i srednja klasa to ne može priuštiti. Za usporedbu, u Londonu, povećanje cijenje stanova prošle godine bilo je 9,9 posto.

26851376625_649c51c396_o
Nekretnine u Torontu su ekstremno skupe Flickr/Blok 70

No, unatoč svemu, postoji nekoliko razloga zašto se ipak želite tamo preseliti. Zdrav način života, čudesno lijepi pejzaži, reputacija prijateljski nastrojenih ljudi, prava LGBT zajednice, dulji porodiljni, puno prilika za žene, čak je i kabinet vlade izbalansiran.

Nesklad između bogatih i siromašnih

Bogatstvo je koncentrirano između super bogatih. U Kanadi, prosječni dohodak najplaćenijih 10 posto je 8.6 puta viši od onih na dnu liste zanimanja. Nesklad između bogatih i siromašnih nije tako velik kao u Britaniji ili Americi, a premijer Trudeau je obećao, u svojoj izbornoj kampanji prošle godine, da će razlike umanjiti.

Njegova je vlada donijela prvi budžet koji uključuje smanjenje poreza za ljude koji zarađuju između 45 i 90 tisuća dolara godišnje ali ga kritiziraju da mora učiniti više.

16695923188_654f10f29e_o
Premijer Justin Trudeau Flickr/Alex Guibord

Masovni pokušaj samoubojstva u First Nations Community of Attawapiskat u Ontariju, u travnju, nanovo je skrenuo pozornost na siromaštvo i izoliranost 1.4 milijuna Kanađana domorodaca.

Premijer se još dokazuje

Justin Trudeau je izabran na krilima takozvane Trudeau-manije i poslije devet mjeseci njegova internacionalna popularnost se pomalo smanjuje.

Većina medijske pozornosti bila je usmjerena na atletsku pojavu i fotogeničnost ovog četrdeset i četvorogodišnjaka. Unatoč neobično jakim kritikama, kada je “manipulirao” jednim članom parlamenta pa slučajno gurnuo drugoga, njegova je popularnost i dalje velika. Komentatori kažu da je još rano reći koliko će biti uspješan u vođenju zemlje.

“Mora se riješiti imidža zgodnog dečka”, kaže kanadska spisateljica i blogerica Lauren Messervey. Po njezinom mišljenju to mu je više nedostatak nego prednost. “Trudeau ima zadatak dokazati vladi, javnom mijenju i međunarodnim liderima da je više od lijepog lica.” Za sada, radi odličan posao. Vrijeme će pokazati njegovu snagu kao dužnosnika vlade.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu