Ako žele da im netko pazi na dijete, roditelji moraju potpisati ovu suglasnost da sjedi na vjeronauku. Zašto ministarstvo šuti?

Javlja nam se sve više roditelja čija djeca, navodno zbog korone, moraju sjediti na vjeronauku iako ga ne pohađaju

ZADNJA IZMJENA: ruj 9, 2020
Foto: Pixsell/Telegram

Nastava vjeronauka u novoj školskoj godini ne prestaje izazivati prijepore. O problemu učenika koji nisu upisani na vjeronauk, a sada pod egidom epidemioloških mjera moraju sjediti u učionici tijekom vjeronauka, pisali smo krajem kolovoza te jučer, prateći Indexovu priču. Danas nam se, međutim, javlja sve više roditelja koji se susreću s istom situacijom; iako im djeca nisu upisana na nastavu izbornog vjeronauka, moraju joj prisustvovati ako je smještena usred rasporeda.

Telegram je u posjedu suglasnosti koja je roditeljima jedne zagrabačke osnovne škole poslana na potpis za učenike koji ne pohađaju vjeronauk. Potpisom na suglasnost, roditelj pristaje da dijete tijekom sata vjeronauka bude prisutno u istoj učionici. “Prihvaćam kao razlog pristanka zaštićenost mojeg djeteta tijekom zaraze Covidom-19, te smatram da time neće biti, ni na koji meni neprihvatljiv način, izloženo sadržajima trenutnog nastavnog predmeta”, stoji u suglasnosti.

Blok sat vjeronauka pa tjelesni

Osim što pretpostavlja da su učenici u razredu zaštićeni od zaraze koronavirusom, a negdje drugdje u školi ne, posebno je zabavan dio prema kojem bi roditelj trebao prihvatiti da mu dijete tijekom sata vjeronauka, sjedeći u učionici u kojoj se odvija sat vjeronauka, neće biti izloženo vjeronaučnim sadržajima. Mama petaša koji u istoj zagrebačkoj školi ne pohađa vjeronauk, kaže za Telegram da je kod njih vjeronauk smješten usred rasporeda, i to kao blok sat nakon kojega još imaju tjelesni pa učenici koji nisu upisani na vjeronauk ne mogu otići kući.

Suglasnost koju su na potpis dobili roditelji u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi

“Prema suglasnosti koju smo dobili na potpis, nude nam zapravo dvije opcije: da nam djeca čuče na hodniku ispred razreda bez nadzora ili da budu u razredu za vrijeme vjeronauka jer se u razredu neće zaraziti Covidom, kako proizlazi iz suglasnosti”, ljutito kaže ova mama o nadrealnom papiru koji su dobili na potpis. Dodaje, sedmero djece iz razreda ne pohađa vjeronauk, radi se o petašima za koje pretpostavlja da će se tijekom svoja dva slobodna sata zafrkavati, možda biti glasni, zaigrani jer ih jednostavno ne zanima o čemu se govori na nastavi vjeronauka.

‘Totalna diskriminacija djece’

Još jedna mama iz iste škole govori kako “im sve ovo prolazi pod krinkom brige za djecu”. Smatra kako se radi o totalnoj diskriminaciji djece. “S ovim suglasnostima nas prisiljavaju da nam djeca idu na vjeronauk. Očito se vjeronauk tretira drugačije od ostalih izbornih predmeta i ja tu suglasnost neću potpisati, ne dolazi u obzir”, govori nam mama zagrebačkog petaša. Objašnjava kako se tijekom cijeloga školovanja djeteta susreću s ovim problemom.

“Čitavo vrijeme nas pokušavaju prisiliti da djeca idu na vjeronauk tako da ga smjeste usred rasporeda, a sada je eskaliralo s ovom presmiješnom suglasnošću”, ističe. Dodaje i kako bi u školi, ako već ne postoje određene zamjenske aktivnosti, za djecu koja ne izabiru slušati vjeronauk valjalo osigurati prostor gdje mogu biti, a ne da su osuđeni na hodnik.

Pojavila se peticija roditelja

Javila nam se danas i mama učenice 2. razreda jedne druge zagrebačke osnovne škole; njihov je slučaj, pak, nešto drukčiji no svodi se na isto. “Malena ne pohađa vjeronauk pa nam je učiteljica rekla da u informativku napišemo da smo suglasni da dijete ostane u razredu dok traje vjeronauk”, govori mama drugašice.

Kaže i kako joj je na razini principa cijela situacija izrazito problematična, no da je suglasnost poslala u informativci jer, ističe, svoje dijete ne želi opterećivati ovim problemom. Spomenimo i kako se pojavila peticija neformalne grupe roditelja iz različitih gradova Hrvatske kojima je zajedničko to da im djeca ne pohađaju vjeronauk u osnovnoj školi. Peticijom od Ministarstva obrazovanja traže da se za djecu u osnovnim školama koja ne idu na vjeronauk odmah za ovu školsku godinu pronađe rješenje i zbrine na drugi siguran način uz nadzor odgovorne osobe.

Iz Ministarstva zasad nema preporuka

Osim toga, roditelji u peticiji traže da se za iduću školsku godinu izborni predmet vjeronauk u raspored nastavnih sati smjesti na početku ili na kraju nastave, odnosno da se djeci ponudi još jedan izborni predmet koji bi pohađala u vrijeme dok se održava nastava vjeronauka.

“Primjerice, još jedan sat likovne ili glazbene kulture, predmeta koji su sramotno svedeni na jedan sat tjedno. Ili domaćinstvo, tehnička kultura, robotika i dr. Namjerno ne spominjemo građanski odgoj jer je to predmet koji bi trebala imati svi učenici”, stoji u peticiji adresiranoj na resornog ministra Radovana Fuchsa.

Javili smo se i Ministarstvu obrazovanja i upitali hoće li, s obzirom na brojne reakcije roditelja čija djeca moraju sjediti na vjeronauku, ipak donijeti preporuku ili uputu školama da vjeronauk smjeste na početak ili kraj nastave. Do zaključenja teksta, odgovor iz Ministarstva nismo dobili. Podsjetimo, jučer su za Index iz Ministarstva poručili tek kako je “dnevna organizacija rada u nadležnosti škole” koje će, smatraju, “najbolje samostalno organizirati raspored vodeći se prije svega interesom učenika”.

Dora Kršul
Telegram autor
348 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program