Život

Alemka Markotić predviđa razvoj događaja s koronavirusom: 'Vrh bismo mogli doseći za tri tjedna'

'Vjerujem da su se sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu'

FOTO: Screenshot RTL

Epidemija koronavirusa za tri bi tjedna mogla dosegnuti vrhunac, nakon čega bi trebao uslijediti pad broja zaraženih, nagađa Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Liječnica koju svakodnevno gledamo u jednoj od glavnih uloga na press konferencijama Nacionalnog stožera civilne zaštite kaže da pad broja zaraženih koji sada vidimo možemo zahvaliti hrvatskim stručnjacima, ali i disciplini hrvatskih građana. „Većina njih se vrlo odgovorna ponaša, i zato međunarodne analize pokazuju da smo jako uspješni. Sada je vrlo važno da nova područja, na kojima se posljednjih dana javljaju slučajevi, uspiju dobro organizirati, u što ja zaista vjerujem, i da porast oboljelih drže u normala.

Virus se proširio prema jugu. Dalmacija i Dubrovnik su bili avangarda kroz stoljeća, i u kulturi i u sportu i u znanosti, pa sam sigurna da će tako biti i u obrani od koronavirusa“, kazala je Markotić za RTL Danas. Otkrila je i svoje pretpostavke o daljnjem tijeku epidemije. „Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom očekujem da bi mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su se sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu”, rekla je.

Presudna su bila rana testiranja

Kao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije danas, Markotić smatra da još nije vrijeme za popuštanje mjera protiv širenja virusa. „Kad uspijemo postići pad broja oboljelih, onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera“, kazala je. Komentirajući podatak da je od hrvatske u borbi protiv korone uspješniji samo Japan, Alemka Markotić je rekla da je za takav rezultat zaslužan rani početak testiranja. „Ono što smo dobro uradili je da smo odmah uveli test za dijagnostiku. 27 dana smo testirali, a da nije bilo oboljelog. Prve zaražene smo odmah identificirali i označili njihove kontakte. Bili smo fokusirani na otkrivanje novih slučajeva i izolaciju njihovih kontakata“, kazala je.

Iznimno je važno i što smo gotovo sve zaražene uspjeli povezati s nositeljima koji su na njih prenijeli virus, dodala je liječnica, koja se ne boji bolesti iako je svjesna da je i sama u opasnosti. „Znam da se mogu zaraziti, to je razumno, kao i svatko drugi. Međutim, naš i vaš posao je pomoći drugima. Ja sam liječnik, iako sam sada više u organizaciji. Moji kolege u infektivnoj su više s pacijentima, što meni fali, ali sigurna sam da ću uskoro i ja s njima raditi puno više“, kazala je Markotić, koja je medije pohvalila zbog pristupa izvještavanju javnosti o krizi s koronavirusom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu