Američki znanstvenici su odlučili zdravu algu napraviti ukusnijom. Naravno, sad ima okus špeka

Dulse alga u sebi ima proteina i dvostruko veću nutritivnu vrijednost od kelja

Iz, na prvi pogled, nekog neobičnog razloga, znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu upravo su patentirali morske alge s aromom slanine. Kako pišu američki mediji, za njih je to bilo savršeno rješenje da naprave namirnicu koja u sebi ima proteina, dvostruko veću nutritivnu vrijednost od kelja i osim toga, ima dobru aromu.

Riječ je o dulse algi koja raste u vodama Atlantskog i Pacifičkog oceana, a bere se i konzumira u sušenom obliku kao namirnica za kuhanje ili nutritivni dodatak. No, ova modicifirana verzija, osim što ima okus po slanini, može se jesti i svježa, a navodno bi mogla pokrenuti jednu cijelu novu industriju proizvodnje u Oregonu.

Odabir arome slanine bio je logičan izbor, svi je vole

Dulse alga
Dulse alga Akuppa John Wigham/Flickr

Znanstvenici su ovu novu vrstu algi razvijali dugih 15 godina, a njihov cilj u početku je bio da naprave supermanirnicu kojom bi se hranile industrijski proizvedene školjke u Aziji koje se tamo izuzetno dobro prodaju. Testiranja su pokazala kako je dulse alga super namirnica za ove školjkaše pa se ona već koristi na uzgajalištima školjki na Havajima.

No, testiranja su pokazala kako bi i ljudi mogli imati izuzetne koristi od konzumiranja ove alge te su krenuli u projekt da naprave namirnicu koja će istovremeno biti ukusna i zdrava. Kako je pečena slanina jedna od omiljenih namirnica Amerikanaca, njezina aroma, tvrde znanstvenici, bila je logičan izbor kao dodatak algama.

Ona je, naime, najbolje prošla tijekom testiranja aroma koje bi mogle biti dodatne algama kako bi ostvarile što veći uspjeh u komercijalnoj prodaji. A znastvenici su zato svoj novi proizvod već i zaštitili patentom.