Američka medicinska udruga konačno je nešto rekla o sve redikuloznijem (i popularnijem) Ozu

Uspostavit će se etički kodeks za osoblje koje djeluje u medijima

ZADNJA IZMJENA: lip 14, 2015
Foto: Twitter

Liječnici, ali i studenti medicine već se duže vrijeme bune protiv celebrity doktora Dr. Mehmeta Oza, koji, prema njihovu mišljenju, štete ugledu profesije. Konačno se o slučaju oglasila i Američka medicinska udruga (AMA) i dalo svoj obol temi.

AMA će kreirati etički vodič za medicinsko osoblje koje djeluje u medijima. Napisat će i izvješće o tome kako će se sankcionirati liječnici koji angažmanom u medijima prekrše medicinsku etiku. Izdat će i javno priopćenje oko širenja sumnjivih medicinskih informacija kroz radio, televiziju, novine ili putem internetskih stranica.

Ovo je prekretnica

Do ovoga se zaključka došlo tijekom godišnjeg sastanka AMA-a. “Ovo je prekretnica, jer će sad AMA i javno djelovati i aktivno štititi medicinsku profesiju. Ovo je jedan od najproaktivnijih koraka koje je AMA ikad poduzela, barem što se tiče stvari vezanih uz masovne medije”, kazao je student Benjamin Mazer i jedan od pokretača inicijative za zaštitu medicinskih djelatnika.

On je, u suradnji s još nekoliko kolega vršio pritisak na AMA-u, nakon što su primijetili da su iz Udruženja uglavnom tiho promatrali sve što se u zadnje vrijeme događalo s doktorom Ozom i njegovom emisijom. Posebice ih je smetalo što AMA šutke prihvaća njegove neetičke i sumnjive savjete u svojoj televizijskoj emisiji. “Dr. Oz ima oko četiri milijuna pregleda dnevno”, kaže Mazer. “Prosječan doktor u cijelom svom životu ne vidi milijun pacijenata. To je jedan od razloga zašto se medicinari moraju ujediniti i poduzeti mjere”, dodao je.

Problemi s doktorom Ozom

O Ozu i njegovoj televizijskoj emisiji raspravlja se već godinu dana. Prošloga je ljeta bio pozvan na razgovor u vijeće Senata vezano za zaštitu potrošača. Voditeljica Claire McCaskill zatražila je od Oza da obrazloži korištenje jezika i izraza koje je koristio u emisiji o mršavljenju, nazivajući pojedine proizvode čudesnima, iako je znanstveno dokazano da nemaju učinka. McCaskill je kazala kako je znanstvena zajednica ujedinjena protiv Oza u tom slučaju.

British Medical Journal nasumično je odabrao četrdeset epizoda emisije doktora Oza i zaključili da je gotovo polovica preporučenih proizvoda vrlo upitna. Ili nemaju nikakve znanstvene dokaze i rezultate učinkovitosti ili su, još gore, potpuno suprotni svim savjetima liječnika.

Potom je novom istragom utvrđeno da je Dr. Oz Show zapravo platforma za prijevaru i uvjeravanje publike na kupovinu proizvoda prikazanih u emisiji. Doveden je u pitanje i njegov status profesora na prestižnom sveučilištu Columbia. “Dr. Oz kriv je zbog nevjerojatnih sukoba interesa ili zbog pomanjkanja zrele prosudbe oko toga što podrazumijeva odgovarajuću medicinsku skrb. Ili za oboje”, napisala je u pismu dekanu sveučilišta grupa poznatih liječnika i akademika.

“Nećete me ušutkati”

Na cijelu se priču oglasio i sam Mehmet Oz. “Znam da sam iritirao potencijalne suradnike. No, bez obzira na naša neslaganja, sloboda govora jedno je od temeljnih prava koje imamo kao Amerikanci. Nećemo biti ušutkani”, napisao je u Timeu.

Uspostavljena platforma za buduću uspostavu pravila

I dok god AMA može uspostaviti pravilnik, etički kodeks ponašanja i priopćenje za javnost, oni nisu regulatorno tijelo. Doduše, njihov potez svakako jest platforma za buduću uspostavu ozbiljnijih pravila koja se tiču javnih istupa liječnika. Sastavit će i priručnik koji će ljudima omogućiti prijavu liječnika, za koje procijene da promovira nešto što je sumnjive učinkovitosti. Svaki će liječnik biti obvezan priložiti znanstvene dokaze za svoje tvrdnje, posebice ukoliko ih iznosi u javnom nastupu, kojemu pristup ima šira publika.

“AMA je sada spremna biti na čelu promjena koje se tiču boljega definiranja profesije, koja koristi tehnologiju kako bi promovirala javno zdravstvo, ali i dalje se držeći strogih etičkih načela. Ne mogu biti više ponosan na svoje kolege”, zaključio je Mazer.

Barbara Duvnjak
Telegram autor
546 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program