Američki institut predviđa da ćemo do 1. listopada imati 1498 umrlih od korone te da će nam faliti respiratora

Njihova prethodna procjena bila je puno povoljnija

ZADNJA IZMJENA: lip 25, 2020
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Prema prognozama američkog Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) Hrvatska će do 1. listopada imati 1498 umrlih od Covida-19. Procjenjuju i da bismo u tom trenutku imali 2966 aktivnih slučajeva, prenosi N1. Spomenuti institut sa Sveučilišta Washington svoje prognoze redovito korigira.

Prethodna njihova prognoza za Hrvatsku govorila je o znatno boljoj situaciji, ali sada pak predviđaju da će broj umrlih od Covida-19 znatno rasti svakog dana od sredine srpnja. Do listopada bi to bilo po 28 umrlih dnevno.

Ima i dobrih vijesti

Iako prognoze o broju umrlih i nisu baš najbolje, dobre vijesti su da nam i dalje ne bi trebalo nedostajati bolničkih kreveta. Ovo što smo pripremili za prihvat oboljelih od Covida-19, trebalo bi biti dovoljno. Prognoziraju da ćemo imati manje od 900 hospitaliziranih uz kapacitet od oko 4000 kreveta.

Nažalost, IHME za 1. listopad predviđa 270 kreveta za teško oboljele kojima treba pomoć respiratora, kojih u Hrvatskoj trenutno ima 170. Podsjećamo, od početka travnja nismo imali ovako lošu situaciju kakvu imamo danas. Najveći broj novooboljelih u 24 sata bio 96 i od polovice travnja nismo bili ni blizu te brojke.

Inače, IHME je istraživački institut na području globalne zdravstvene statistike i procjene utjecaja Sveučilišta Washington u Seattleu. Njihove procjene su razbijene kako bi američki bolnički sustavi i tamošnje vlasti utvrdili na kojoj točki će bolest nadjačati njihovu sposobnost brige o pacijentima.

Željka Orešković
Telegram autor
1148 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program