Američki liječnici misle da su otkrili kemikaliju zbog koje se razbolijevaju oni koji puše električne cigarete

Radi se o acetatu vitamina E koji nije štetan ako se guta, ali izgleda da je opasan kada ga se udiše

ZADNJA IZMJENA: stu 9, 2019

Američki liječnici našli su najvjerojatnijeg mogućeg krivca za rasprostranjenost bolesti vezane uz vaping, od kojih su oboljele tisuće ljudi u kratkom roku. To je acetat vitamina E, piše STAT. Ova kemikalija koristi se kao aditiv ili sredstvo za zgrušavanje u nekim vaping proizvodima.

Kemikalija se pojavila u baš svakom uzorku plućne tekućine prikupljene od 29 pacijenata koji su imali simptome bolesti, javio je jučer Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju.

Još nisu isključeni drugi uzroci

Acetat vitamina E pojavljuje se u kremama i u vitaminskim nadomjestcima i ne čini se da štetno djeluje kod gutanja ili lokalne upotrebe, ali neka prethodna istraživanja sugeriraju da udisanje acetata vitamina E može narušiti rad pluća. Nalaze još treba potvrditi i prerano je isključiti i druge uzroke.

Nije jasno koliko je acetat vitamina E raširen u e-cigaretama i u proizvodima za vaping. Tvar se može nenamjerno uvesti u vaping proizvode, ili ubaciti namjerno da se smanji količina THC-a dodanog u proizvod. Američki zdravstveni stručnjaci potiču javnost da se izbjegavaju proizvodi koji sadrže THC ili koji su kupljeni iz sumnjivih izvora.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program