Američki znanstvenici tvrde da su stvorili test krvi koji otkriva od čega ćemo oboljeti u budućnosti

Mogli bismo saznati koji su realni rizici i prema tome prilagoditi ponašanje

ZADNJA IZMJENA: sij. 10, 2017
Foto: Markus Spiske/Flickr

Vjerovali ili ne, znanstvenici s Boston Universityja tvrde da su otkrili test krvi kojim se može predvidjeti duljina životnog vijeka neke osobe, odnosno ustanoviti šanse za nastanak karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa tipa II. Otkriće znači da će pacijenti moći na vrijeme saznati realne zdravstvene rizike obolijevanja od najčešćih ubojica i prema tome prilagoditi svoj način života.

Studija je objavljena u časopisu Aging Cell, prošlog petka. Korišteni su podaci o biomarkerima sakupljenima iz pet tisuća uzoraka krvi donora koji su analizirani tijekom osam godina. Identificirani su uzorci koji ukazuju na dobru ili ne tako dobru budućnost neke osobe.

Identificirali 26 različitih biomarkera

Znanstvenici su identificirali 26 različitih biomarkera koji predviđaju buduće stanje zdravlja. To znači da bi putem testa krvi pacijent mogao na vrijeme saznati koji su mu realni rizici i po tome prilagoditi ponašanje da bi promijenio ishod.

Voditelji studije, doktori Paola Sebastiani i Thomas Perls, kažu da različiti uzorci biomarkera opisuju razlike kako ljudi stare te omogućavaju predviđanje boljeg starenja, promjene u kognitivnim i fizičkim funkcijama, preživljavanju i bolestima vezanima uz starenje kao srčane bolesti, moždani udar, dijabetes tipa II i karcinom.

Znanstvenici kažu da poduzimaju slijedeći korak pokazujući kako određeni uzorci grupe biomarkera mogu nagovijestiti kako osoba stari i koji su joj rizici od specifičnih sindroma vezanih uz dob i bolesti. Za bolje rezultate studija će se proširiti na još opsežnijem uzorku.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru