Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Andrija Hebrang ima rak. 'Garantiraju mi tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti'

Bivši ministar zdravstva ima karcinom limfnog sustava

08.03.2018., Zagreb - Kaptol dvorana Vijenac, promocija knjige Tko je ubio Zvonka Busica? autora Tihomira Dujmovica. Knjigu su uz autora promovirali hrvatski novinari i publicisti Milan Ivkosic i Marijan Knezovic. Svecanoj promociji knjige uz velik broj izvanika nazocili su i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic, podpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkic, ministar branitelja RH Tomo Medved, supruga Zvonka Busica  Julienne Eden Busic te setra Zvonka Busica, Zdravka Busic. 
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Bivši ministar zdravstva, umirovljeni liječnik Andrija Hebrang otkrio je za 24 sata da mu je dijagnosticiran rak. Kako kaže, doktori su mu dali najmanje 3 mjeseca života pa dodaje: “a onda ćemo vidjeti”.

Hebrang je ovu tešku vijest podijelio s novinarima kako bi objasnio zašto ne može izaći iz mirovine i pomoći kolegama u borbi s koronom. Kako kaže, dijagnosticiran mu je rak limfnog sustava.

Hebrang je za 24sata ispričao kako mu je dijagnoza malignog limfoma postavljena prije manje od godinu dana, te da se trenutno liječi na hematologiji. Kako kaže, upravo je primio prvu kuru terapije. Na pitanje kakve su prognoze i dalje dobro raspoložen odgovara: ” “Garantiraju mi rok trajanja od tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti. Kada su mi to obznanili rekao sam pa to je čisti zgoditak”.

Prvi simptomi su bili umor i nagli gubitak kilograma

Otkriva da su prvi simptomi bili umor i nagli gubitak kilograma, no da je otišao na ultrazvuk abdomena i vidio da mu je slezena povećana. “Odmah mi se upalio alarm. Nije bilo začepljenja krvnih žila pa sam već tu posumnjao što bi moglo biti. Potom sam vadio krv i imao sam što vidjeti. Sve je divljalo”, opisuje 74-godišnji Hebrang.

Kaže kako ga druga kura čeka u prosincu te da je lijek sam naručio iz Austrije i platio. Riječ je, pojašnjava, o lijeku koji se koristi unatrag 12 godina i čiji učinak ovisi o tome koliko je vremena prošlo od prvih simptoma do uzimanja terapije.

‘Radije bih se borio s koronom, ali ne mogu birati’

“Kolege liječnici mi kažu da je glavni okidač stres. Ja im kažem: ‘Kakav stres pa ja za to ni ne znam’, a kolegica liječnica se šali pa kaže: ‘Što ne znaš, ti si rođen sa stresom”, kaže Hebrang koji spada u rizičnu skupinu po pitanju koronavirusa.

“Naravno da bih se rado borio s koronom i pomagao liječiti druge, nego s limfomom, ali ne mogu birati. U ovoj situaciji se čuvam i pridržavam mjera. Nikuda ne izlazim, perem ruke, dezinficiram se i ako moram izaći, stavim masku te izbjegavam sve skupove”, pojasnio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više