Život

Ankica Lepej, najpoznatija hrvatska zviždačica, na Telegramu piše doktorici iz KB Dubrave koja je odbila šutjeti

Lepej, kao službenica banke, razotkrila je štednju Ankice Tuđman koju tadašnji predsjednik nije prijavio

Liječnici koja je pismom pokušala alarmirati svoje nadređene tvrdeći da se zdravstveni radnici u KB Dubrava ne mogu dobro brinuti za svoje pacijente jer im manjka potrebnih lijekova i opreme, a nema ni dovoljno hrane za bolesnike – svoju podršku šalje danas preko Telegrama i najpoznatija hrvatska zviždačica Ankica Lepej.

Pismo gospođe Lepej prenosimo u cijelosti:

‘Hrvatska još ne funkcionira kao pravedna država’

”Poštovana gospođo doktorice, osobno vas ne poznajem, ali iz vašeg sam pisma čelništvu KB Dubrava upoznala vašu savjesnu odgovornost prema vašem poslu koji je tako važan za građane i istini koju javnost ima pravo znati. Zahvalna sam vam zbog vašeg plemenitog i profesionalnog čina, a zahvalnost upućujem i svim onim zdravstvenim radnicima koji se nesebično zalažu za dobrobit svojih pacijenata.

Umjesto da krenu sa poboljšanjem sustava i otklanjanjem uzroka problema, vidimo da su odgovorni u vašoj bolnici s pozicije moći krenuli u šikaniranje autora pisma iako u njemu svi mi ostali prepoznajemo vapaj da se stanje popravi. Javnost je vaš vapaj prepoznala. Sigurna sam da imate punu podršku svih poštenih i odgovornih građana premda sam svjesna da vam ona neće biti dovoljna ako glavonje odluče svoju moć iskaliti na vama.

Njihova nesposobnost najveća je sramota. Republika Hrvatska još ne funkcionira kao pravedna, kulturna, civilizirana država po svemu ravnopravnih građana, a svaki mali pokušaj da se stanje popravi na bolje zato je vrijedi zlata. Vama će trebati snage u borbi protiv vjetrenjača, ali snagu vaše savjesti nitko ne može osporiti niti nadjačati. Pozdravljam vas gospođo liječnice kao i sve vaše kolege koji vam daju podršku, Ankica Lepej”.

Lepej je razotkrila Ankicu Tuđman

Ankica Lepej nastradala je prije dvadesetak godina zbog slične stvari zbog koje se nadamo da danas neće nastradati i liječnica iz Dubrave. Kao službenica Zagrebačke banke, gospođa Lepej nabasala je 1998. godine na podatak da Ankica Tuđman, supruga tadašnjeg predsjednika države, ima na banci račune na kojima je bilo položeno 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara.

U to doba bio je to ogroman novac. Kako Franjo Tuđman tu štednju svoje žene nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, Ankica Lepej odlučila je javnosti reći istinu. Priču je objavila vrsna mlada novinarka Jutarnjeg lista Orlanda Obad, a potom se na Ankicu Lepej stuštila oluja sa sviju strana.

Danas ima 72 godine i boluje od karcinoma

Zagrebačka banka ponudila je milijun kuna za informaciju o tome tko je podatke o štednji Ankice Tuđman dostavio Jutarnjem listu. Braneći predsjednika Tuđmana, tadašnji predsjednik Ustavnog suda dr. Smiljko Sokol dao je medijima upravo nevjerojatnu izjavu da “novac nije imovina”, pa da ga, dakle, nije ni trebalo prijaviti.

Ankica Lepej dobila je otkaz, a protiv nje je pokrenut i kazneni progon zbog odavanja službene tajne. Iako je ostala bez egzistencije s mužem koji je već ranije dobio otkaz i s dvoje djece, nikada se nije pokolebala u uvjerenju da je postupila ispravno. Informacije važne za javnost svaki bi građanin trebao javno podijeliti bez obzira na harangu koja nakon toga zna uslijediti.

Gospođa Lepej sada ima 72 godine. Prije šest godina dijagnosticiran joj je karcinom i do danas je primila 54 teške kemoterapije. Ipak je vedra i angažirana. Kaže da je ovo pismo liječnici zviždačici morala napisati jer dobra djela uvijek zaslužuju da se uz njih stane.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu