Astronomi su pronašli jedan od najvećih objekata u svemiru, skriven iza Mliječnog puta

Radi se o masivnoj grupi galaksija

ZADNJA IZMJENA: stu. 23, 2016
Foto: AFP

Iza debele magle naše galaksije, astronomi su izgleda naišli na jednu od najvećih poznatih struktura u svemiru. Novopronađenom superklasteru dali su ime Vela. Radi se o masivnoj grupi više galaktičkih klastera, od kojih se svaki sastoji od stotina ili tisuća zasebnih galaksija, piše Business Insider.

Strukturu je otkrio tim astrofizičara Reneea Krann Kortwega sa sveučilišta u Cape Townu, a ime je je dobila po konstelaciji Vela blizu koje je pronađena.

Dugo bio neprimjećen

Možda je teško povjerovati da je tako velik objekt toliko dugo bio neprimjećen, ali ako se uzme u obzir gdje se nalazi Zemlja, sve ima puno više smisla.

Mliječni put se širi i sačinjava ga 100 milijardi zvijezda, trilijuni planeta i oblaci plina i prašine. Od svega toga vrlo je teško ugledati atronomske strukture izvan same galaksije.

Galaksije se kreću zajedno

Kraan Korteweg i kolege strukturu su uočili koristeći više teleskopa. Uz podatke koje su prikupili izračunali su koliko se brzo koja galaksija udaljava od Zemlje. Tako su otkrili da se sve galaksije koje su vidjeli, a po svemu sudeći i milijuni drugih koje ne mogu vidjeti, zapravo kreću zajedno.

”Postalo je očito da promatramo masivnu mrežu galaksija” rekla je Michell Culver, jedna od astrofizičarki koja je radila na projektu. Istraživači procjenjuju da je superklaster Vela otprilike jednako velik kao superklaster Shapely, koji sadrži oko 8600 galaksija.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
687 članaka Više o autoru