Australci baš nemaju sreće. Dok jedan dio zemlje pustoše požari, drugim haraju oluje, poplave i neviđena tuča. Snimke su grozne

Požari se dalje šire u sušom pogođenim krajevima

ZADNJA IZMJENA: sij 20, 2020
Foto: Twitter / The Homeless Koala

Snažne oluje praćene tučom pogodile su u ponedjeljak dijelove Australije, uključujući i mnoge dijelove pogođene požarima, dok se požari i dalje šire u sušom pogođenim istočnim i južnim dijelovima zemlje. Australski meteorološki ured objavio je upozorenje na “snažne oluje” praćene olujnim vjetrovima, obilnim tučama i jakim kišama za velike dijelove Novog Južnog Welesa, južnog Queenslanda i mnoga područja države Victorije. Postoji također rizik od poplava, navodi se.

Australska prijestolnica Canberra također se u ponedjeljak našla na udaru jakih vjetrova i tuče praćene većim komadima leda koji su 15-tak minuta u ponedjeljak popodne poharali grad. Kiša je prošlog tjedna pala u tri požarima poharane savezne države, donijevši izvjesno olakšanje umornim vatrogascima koji se od rujna bore s požarima u Australiji. U Queenslandu su tijekom vikenda mnoge ceste bile zatvorene zbog poplava.

A požari i dalje gore

Grad veličine teniske loptice pogodio je u nedjelju navečer Melbourne, uništavajući automobile i imovinu, uz preko 1500 poziva za pomoć upućenih interventnim službama. Na društvenim mrežama dijele se video snimke i fotografije snažne pješčane oluje koja je u nedjelju navečer pogodila Novi Južni Wales, postigavši brzinu od 100 km na sat u gradu Dubbo.

U međuvremenu vlasti nastavljaju izdavati upozorenja zbog požara koji plamte u mnogim dijelovima istočne Australije. U Novom Južnom Welesu još uvijek plamti 68 požara, dok 27 požara plamti u državi Victoriji. Najmanje je 29 ljudi poginulo a više od 12 milijuna hektara zemlje izgorjelo je u australskom bušu od rujna.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2037 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program