Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Astronomi otkrili neobičan rotirajući objekt u Mliječnoj stazi. Nisu sigurni o čemu je riječ

Objekt bi u redovnim intervalima bljesnuo na minutu, što je, kažu, iznimno neobična pojava

FOTO: Unsplash

Australski znanstvenici kažu da su pronašli dosad nepoznati rotirajući objekt u Mliječnoj stazi. Objekt je prvi uočio student sveučilišta Curtin, Tyrone O’Doherty, a poprilično je neobično što objekt ima ogroman nalet radijske energije u trajanju oko jedne minute, otprilike svakih 18 minuta.

Objekti koji pulsiraju energijom su često zabilježena pojava, no ono što je znanstvenicima neobično je to što se ovaj objekt pulsira energijom u trajanju jedne minute. Tim znanstvenika sada pokušava shvatiti o čemu je ustvari riječ, piše BBC.

Objekt se pojavljivao nekoliko sati

O’Doherty je dio znanstvenog tima koji predvodi astrofizičarka dr. Natasha Hurley-Walker, sa sveučilišta Curtin, jedne od lokacija Međunarodnog centra za radio astronomiju (ICRAR). Neobičan objekt O’Doherty je uočio koristeći se teleskopom i novom tehnikom koju je sam razvio.

“Objekt se pojavljivao i nestajao tijekom nekoliko sati u sklopu naših opservacija. To je bilo potpuno neočekivano. To je pomalo jezivo za astronoma jer dosad nismo proučavali ništa slično”, stoji u objavi ICRAR-a.

Postoji nekoliko teorija o objektu

Objekti koji se “pale i gase” u svemiru nisu ništa novo, a astronomi ih nazivaju “prolaznim pojavama”. No, kako objašnjava astrofizičarka dr. Gemma Anderson, objekt koji se pali na minutu je “iznimno čudna pojava”. Znanstvenici su analizirali podatke posljednjih godina te su ustanovili kako se objekt nalazi na oko 4000 svjetlosnih godina od Zemlje, te da je riječ o iznimno sjajnom objektu s ekstremno snažnim magnetnim poljem.

Za sada postoji i nekoliko teorija o čemu je riječ. Jedna od njih je da se radi o neutronskoj zvijezdi, a druga je da je riječ o bijelom patuljku, odnosno, ostacima urušene zvijezde. No, objekt je i dalje misterij, budući da znanstvenici ne znaju puno o njemu.

“Trebat će još detekcija kroz koje će astronomi zaključiti je li riječ o rijetkom događaju ili je riječ o nečemu što je često i nismo do sada uočili. Veselim se shvatiti ovaj objekt i proširiti istraživanje kako bi saznali više o njemu”, zaključila je Dr. Hurley-Walker.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više