Australski znanstvenici su došli do vrlo zanimljivog otkrića, tvrde da kruška može smanjiti mamurluk

Jedina vrsta kruške koju su testirali je azijska kruška, sada planiraju ostale

FOTO: SB/Flickr

Znanstvenici tvrde da konzumiranje voća, odnosno baš kruške prije nego idete u provod, a znate da ćete piti, ublažava posljedice mamurluka. Jedenje kruške pomaže povećanju koncentracije, smanjuje gubitak sjećanja i eventualno smanjuje količinu alkohola u krvi, sudeći prema austalskim državnim znanstvenicima. Kruška ujedno smanjuje osjetljivost na svijetlo i zvuk.

Jedina vrsta kruške koju su Australci testirali je azijska kruška ili nashi kruška, a sada se planiraju testovi da li i varijante krušaka koje rastu u zapadnom svijetu daju iste rezultate.

Da bi se smanjili učinci mamurluka potrebno je popiti 220ml soka azijske kruške ili pojesti jednu cijelu krušku prije konzumacije alkohola.

Glavna znanstevenica u navedenom istraživanju Manny Noakes kaže da azijska kruška djeluje na encime koji su ključni za metabolizam alkohola. Kruške djeluju samo ako se konzumiraju prije uzimanja alkohola. Nije utvrđeno da djeluju ako se uzmu nakon pića. Ali ipak možda je najbolji put da izbjegnete mamurluk da pijete umjereno.