Belgijski znanstvenici testiraju model umjetne inteligencije koji će poboljšati okus piva

Model koristi podatke o 250 belgijskih piva i za sada daje dobre rezultate

FOTO: Amie Johnson/Unsplash

Za proizvodnju piva potrebna su samo četiri sastojka, voda, hmelj, kvasac i ječmeni slad. Spektar okusa piva je širok, od kiselkastog, orašastog do onih gorkih.

I dok se okus piva tisućljećima usavršavao da bi se postigle savršene kombinacije, znanstvenici kažu da bi umjetna inteligencija mogla pomoći da okus piva bude još bolji.

Model nudi preporuke za poboljšanje recepta

Znanstvenici u Belgiji već više od tri godine stvaraju model strojnog učenja koji može koristiti kemijski sastav piva da predvidi koliko će biti dobrog okusa, objavili su prošloga tjedna u časopisu Nature Communications. Model nudi i preporuke za poboljšanje okusa piva.

Tim stručnjaka kaže da bi ovako pivari mogli bolje prilagoditi svoje recepte, proizvoditi dosljednija piva te uštedjeti vrijeme i novac na kušanjima potrošača.

Alat neće umanjiti umjetnost zanata

Kevin Verstrepen, mikrobiolog sa Sveučilišta KU Leuven, kaže za New Scientist da ovaj alat neće umanjiti umjetnost pravljenja dobrog piva na zanatski način.

Da bi razvili model, istraživači su proučavali kemijski sastav 250 belgijskih piva, kao lager, lambic pivo, tripeli, blonde aleovi, bezalkoholna piva i voćna. Za svaku vrstu piva bilježili su količinu šećera, razinu pH, udio alkohola i koncentracije više od 200 kemijskih spojeva koji stvaraju različite okuse i arome.

Bolja opća procjena okusa

Koristeći mnoštvo podataka, napravili su model strojnog učenja za predviđanje kakvog će okusa pivo biti i koliko će biti poželjno potrošačima.

Grupa obučenih kušača usporedila je napitke poboljšane umjetnom inteligencijom s njihovim originalnim varijantama. Poboljšana piva dobila su značajno bolju opću procjenu, pišu autori u radu.

Rezultati sugeriraju da bi model strojnog učenja mogao biti osobito koristan za poboljšanje bezalkoholnog piva kojem raste popularnost, ali još ga prati reputacija da nije vrijedan pijenja, kako piše All About Beer.

Efikasna pomoć pivarima

Modeli strojnog učenja također bi mogli predložiti načine za prilagođavanje piva određenim skupinama ljudi. Stariji ljudi, na primjer, ne vole složene kombinacije okusa ili tekstura.

Istraživači ne smatraju da bi pivari trebali početi dodavati kemijske spojeve postojećim pivima nego se nadaju da će preporuke modela pomoći pivarima da prilagode recepte kako bi dobili željene spojeve u konačnom proizvodu.

“Modeli umjetne inteligencije predviđaju kemijske spojeve koje bi mogle optimizirati pivo, ali još je na pivarima da to ostvare počevši od recepta i metoda kuhanja”, kazao je Verstrepen za The Guardian.