Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Beroš je iznio statistiku oboljelih u Hrvatskoj; prosjek godina im je 49

Jutros je na redovnoj presici Stožera objavljeno da imamo 46 novih slučajeva, ukupno 361

FOTO: Telegram

Na redovnoj presici Nacionalnog stožera Civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da je otkriveno 46 novih slučajeva zaraze. To znači da je od početka epidemije u Hrvatskoj koronavirusom zaražena 361 osoba. Beroš je osim novih brojki iznio i trenutnu statistiku oboljelih u Hrvatskoj. Kao kaže, prosjek starosti bolesnika je 49 godina.

“Prosjek starosti bolesnika je 49,05 godina”, kazao je ministar, dodavši da 56 posto zaraženih muškarci, a 44 posto žene. “Prema raspodjeli po dobnim skupinama, u skupini od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, dok je onih od 70 do 80 godina 6,1 posto oboljelih”, objasnio je. Inače, došlo je do pogoršanja stanja kod jednog od pacijenata, tako da je sada na respiratoru šest osoba.

Najviše zaraženih u Zagrebu i na obali

Podatke o zemljopisnoj rasprostranjenosti registriranih slučajeva zaraze iznio je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak. Logično , najveći broj zaraženih zabilježen je u Zagrebu, gdje su potvrđena 163 slučaja koronavirusa. Slijedi Istarska županija s 34 zaražena, te Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska s po 28 slučajeva.

Dalmacija je dugo bila slobodna od virusa, no tri najjužnije županije sada imaju velik broj oboljelih: Dubrovačko-neretvanska 19, Splitsko-dalmatinska 17, a Šibenska 14. Zadarska županije zasad je izbjegla tom trendu, pa ima svega tri zaražena. Dvoznamenkasti broj zaraženih registriran je i u Karlovačkoj županiji, njih 16, u Osječko-baranjskoj 13, te u Varaždinskoj, gdje ih je 11.

Manji broj zaraženih koronavirusom zabilježen je u preostalim kontinentalnim županijama. Sisačko-moslavačka ih ima pet, Zagrebačka tri, Bjelovarsko-bilogorska i Brodsko-posavska županija po dva, dok je samo jedna zaražena osoba zabilježena u Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj i Međimurskoj županiji. Treba napomenuti da je prvi slučaj u Međimurju registriran u posljednja 24 sata. Oboljelih od koronavirusa zasad nema u Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji.